4,3 millioner til fem lovende oppfinnelser

Klatrende industriroboter, genterapiprodukt som skal forhindre synstap og lengre batterilevetid er blant idéene som får økonomisk støtte i årets tildeling fra NTNU Discovery.

Fotografier: Kristoffer Wittrup. Tildelling av årets hovedprosjekter fra NTNU Discovery 2025. Toril Hernes overrekker en stor check til prosjektmedlemmene i HI SEP II.

– Det mangler ikke på spennende forskningsresultater og gode idéer, men ofte kan det være mangel på økonomisk drahjelp for studenter og forskere som ønsker å teste om idéen eller produktet deres holder vann. Derfor er Discovery-ordningen en fin måte å støtte videreutvikling av forskningsresultater som vi ser innovasjonspotensialet i, sier prorektor Toril Hernes ved NTNU.

Siden 2011 har NTNU Discovery delt ut 140 millioner til 400 prosjekter og idéer. Om lag 30 prosent av prosjektene har blitt til nye bedrifter.  NTNU Discovery er finansiert av NTNU, Helse Midt-Norge og SpareBank 1 SMN.

Her er prosjektene som får støtte i år blant studenter og ansatte ved NTNU og Helse Midt-Norge:

Prosjekt: Cortex Robotix – tildeles 300 000 kroner

Cortex Robotics utvikler en robot som kan klatre og navigere seg rundt på utsiden av industrielle rør. Med denne teknologien kan man gjøre inspeksjon og vedlikehold av disse rørene tryggere, rimeligere og mer datadrevet.

Medlemmer av prosjektet: Daniel Kjøle Skogland, Kristian Romen, Celine Rønquist Slåttelia og Ingeborg Bogen.

Tilhørighet: Institutt for maskinteknikk og produksjon og NTNUs entreprenørskole

Prosjekt: Hi Sep II – tildeles 1 million kroner

Det grønne skiftet er i stor grad elektrisk og det kommer blant annet til uttrykk i form av at hver fjerde personbil i Norge går på strøm. Nå har forskere ved NTNU oppdaget en måte som kan bidra til å forlenge levetiden til batterier. Som i tillegg gjør det lettere, raskere og tryggere å lade batterier enn det er i dag.   

Medlemmer av prosjektet: Önder Tekinalp, Arne Lindbråthen og Kristina Nydal.

Tilhørighet: Institutt for kjemisk prosessteknologi  

Prosjekt Gd-BioP – tildeles 1 million kroner

Tradisjonelle kontrastmidler gjør det enklere å se inn i kroppen ved hjelp av bildediagnostikk, men kan i noen tilfeller gi uønskede bivirkninger. Det nye kontrastmidlet Gd-BioP skal utvikles som et tryggere, mer presist alternativ, med målrettet bildekontrast og dermed høyere effektivitet.

Medlemmer av prosjektet: Elise Borgen Holmås, Bjørn E. Christensen, Jin Han og Gaute Brede.

Tilhørighet: Institutt for bioteknologi og matvitenskap og St. Olavs Hospital.

Prosjekt Type 11 – tildeles 1 million kroner

Prosjektet har som mål å utvikle en genterapi for å behandle pasienter med klinisk retinitis pigmentosa type 11.  En sjelden genetisk lidelse i netthinnen som det er anslått at 1400 nordmenn er rammet av. Prosjektet tar sikte på å kommersialisere et genterapiprodukt som skal utvikles og introduseres som standardbehandling for disse pasientene.

Medlemmer av prosjektet: Wannan Tang, Magnar Bjørås, Jørn-Ove Schjølberg og Synnøve Algrøy Fjeldstad.

Tilhørighet: Institutt for klinisk og molekylær medisin.

Prosjekt Nano Glucagon – 1 million kroner

Det er anslått at om lag 30 000 nordmenn har diabetes type 1. NanoGlucagon er et patentsøkt konsept fra NTNU som gir raskere opptak av insulin. Dette vil muliggjøre en helautomatisk kunstig bukspyttkjertel og gi folk med diabetes bedre blodsukkerkontroll uten at de må bekymre seg for sykdommen sin flere ganger daglig.

Medlemmer av prosjektet: Sven Magnus Carlsen, Sverre Christian Christiansen og Hilde Kjeldstad Berg.

Tilhørighet: Institutt for klinisk og molekylær medisin.