Årets julegave går til forfulgte forskere og studenter

NTNU har tradisjon for å gi en julegave til et godt formål. I år er julegaven på 200 000 kroner og går til å hjelpe forfulgte studenter og forskere ute i verden ved å støtte arbeidet med Students at Risk (STAR) og Scholars at Risk (SAR)

Bildetekst: Det var styremedlem i SAIH Victoria Alterskjær som møtte rektor Tor Grande og som tok imot julegaven på vegne av SAIH. Lederen for Studenttinget Didrik Nohre Lønvik er godt fornøyd med årets julegave.
Bildetekst: Det var styremedlem i SAIH Victoria Alterskjær som møtte rektor Tor Grande og som tok imot julegaven på vegne av SAIH. Lederen for Studenttinget Didrik Nohre Lønvik er godt fornøyd med årets julegave.

This article is also available in English.

Julegaven fra NTNU er en solidarisk gave til forfulgte studenter og forskere.  Det er også en påminnelse om at den akademiske friheten er en frihet som vi må hegne om og beskytte. Spesielt fint er det å gjøre ekstra stas på SAIH som for ti år siden tok initiativ til ordningen «students at risk». En ordning som nå begynner å få fotfeste i flere land, sier rektor Tor Grande.

Dessverre blir mange forskere og studenter utsatt for trusler og forfølgelse i hjemlandet for sitt engasjement for demokrati og menneskerettigheter. Rektor mener at akademikere rundt omkring i verden spiller en helt nødvendig rolle i å både bygge opp samfunn, men også gjenoppbygge de som har vært råket av konflikt.

Tidsriktig og viktig gave

I en tid der den akademiske friheten er under press globalt, gjør NTNU en forskjell når dere retter oppmerksomhet mot viktigheten av akademisk frihet og beskyttelse av forfulgte studenter og akademikere. Gaven betyr veldig mye for SAIH og studentene som trenger denne ordningen, tusen takk, sier leder for SAIH Selma Bratberg. 

Vi i Scholars at Risk (SAR) er dypt takknemlig for det generøse bidraget fra NTNU.  Som mangeårig medlem av SAR har NTNU vært en engasjert støttespiller for vårt arbeid. Med denne gaven styrker NTNU SARs arbeid med å lede an i arbeidet med å beskytte forskere, øke respekten for akademisk frihet, der det er et mål at alle kan tenke fritt og stille spørsmål i trygghet, sier Patrick Wall fra nettverket Scholars at risk.

Jeg synes dette er en viktig gave, og særlig sånn verden ser ut nå, hvor man trenger et selvstendig og sterkt akademia så er dette også en tidsriktig gave, sier avtroppende leder for Studenttinget Didrik Nohre Lønvik.  

Stort engasjement

I år var det 180 nominasjoner fra ansatte ved NTNU. Om lag 80 flere nominasjoner enn i fjor. Det var stor spredning i nominerte organisasjoner. Men en fellesnevner for alle nominasjoner fra de ansatte var at julegaven skulle gå til et godt formål. 

Fakta om Students at Risk:

  • Students at Risk-ordningen ble etablert i Norge i 2014 (for ti år siden) etter initiativ fra SAIH og NSO. Ved utgangen av 2023 hadde 125 studenter mottatt stipend for å studere ved et norsk lærersted. Ved utgangen av 2023 hadde studentaktivister fra 26 land tatt del i ordningen.
  • Opp mot 20 studenter kommer til Norge hvert år og får en unik mulighet til å fullføre graden sin i trygge omgivelser. Dessverre er behovet langt større og hvert år er det mange som får avslag.
  • SAIH jobber derfor for å etablere lignende ordninger i andre land.
  • I 2024 er dette på plass i Tyskland og Polen, med prøveordninger i Finland og Sveits, og interesse fra aktører i blant annet Danmark og Sverige.
  • Sammen med den europeiske studentorganisasjonen (ESU) jobber SAIH også for å etablere en europeisk Students at Risk-ordning.

Fakta om Scholars at risk:

  • Scholars at Risk startet opp ved Universitetet I Chicago i 1999 for å fremme akademisk frihet og for å beskytte akademikere.
  • Så langt i år alene har nettverket hjulpet 300 forskere – hvor om lag 170 forfulgte forskere har fått egne stillinger i akademia, noe som er det meste noen gang. 
  • Disse 170 stillingene utgjør et samlet finansiert beløp på om lag 89 millioner kroner fra partnerinstitusjoner (universiteter og høyskoler) som deltar i nettverket.  
  • Scholars at risk har støttet og hjulpet forfulgte forskere i land og konfliktrammede områder. NTNU har blant annet vært vertskap til forskere fra Iran, Eritrea, Tyrkia, Syria, Jemen og Pakistan