Ocean Week i Ålesund 2023: Ett hav av kunnskap

NTNU Ocean Week avholdes for åttende gang den 2.–4. mai i Trondheim, og på dagen 4. mai i Gjøvik og i Ålesund. Tyvstart skjer allerede fredag 28. april i Ålesund. Da vises den kritikerroste “Havboka” med den store akvarietanken i Atlanterhavsparken i Ålesund som kulisse.

Bilde av Brosundet i Ålesund
Illustrasjonsfoto av Ålesund.

NTNU inviterer neste uke næringsliv og andre interesserte til et faglig seminar i Ålesund under temaet «From seas of data to an ocean of knowledge». Her vil representanter fra NTNU og næringslivet vil gi faglige oppdateringer på viktige tema innen klima, grønn omstilling, autonomi og plast i havet, samt diskutere hvilke muligheter og utfordringer dette gir.

– Havet har gjennom generasjoner vært kilde til både helse og handel i vår region. Havet er en kilde til mat og energi, og den største transportåren for varer i verden. I regionen vår er vi omgitt av hav. Havet har vært nerven i ulike næringer som fiske, oppdrett, turisme og transport, forteller viserektor Anne-Lise Sagen Major, som gleder seg til å delta på Ocean Week.

Høy prioritet

I norsk økonomi gir næringene i havet, inkludert olje og gass, over 70 prosent av Norges eksportinntekter. Oppdrett er vår nest største eksportartikkel og Norge er en stor internasjonal skipsnasjon.

– For oss ved NTNU i Ålesund er Ocean Week et uttrykk og annerkjennelse av den sentrale posisjonen havet og kystområdene har for byen vår og Norge som nasjon. Ved NTNU i Ålesund har forskning og utvikling knyttet til havet lenge vært et av våre høyt prioriterte satsingsområder, et satsingsområde der vi på mange fagfelt er helt i front på verdensbasis, sier Major.

Havboka med håkjerring og fisker

Konferansen foregår ikke kun i konferansesaler – allerede førstkommende helg tyvstarter Ocean Week med kick-off i Atlanterhavsparken i Ålesund, når den kritikerroste «Havboka» settes opp med akvarietanken som kulisse.

Forestillingen “Havboka” er basert på Morten A. Strøksnes prisbelønte bok med samme navn. Sceneutgaven er dramatisert av Ole Anders Tandberg, og skuespiller Jan Sælid gjør rollen som både håkjerring og fisker i forestillingen.

Teateroppsetningen og øvrig program er en del av programmet på Ocean Week 2023, i regi av NTNU Havrom.

Tyvstart på Ocean Week i Ålesund. Forestillingen “Havboka” med den store akvariumstanken på Atlanterhavsparken som kulisse. Det skjer fredag den 28. april, kl. 18.30 med skuespiller Jan Sællid som både håkjerring og fisker. (Collage med foto frå Riksteateret).