Foto: Geir Otto Johansen NTNU / St. Olavs hospital
Det ble sjølsagt mange historiske tilbakeblikk på jubileumsdagen, men også vyer om framtidas legeutdanning.
Dekan Siri Forsmo var legestudent i Trondheim for cirka 40 år siden:
– Jeg kan bekrefte at det var en god utdanning! sa hun i åpningstalen. Det var mye mindre forhold. De første årene ble det uteksaminert 20 studenter to ganger i året. Nå utdanner vi 190 leger i året.

Vellykket desentralisering
I likhet med de fleste på talerlista kom også Forsmo inn på den desentraliserte utdanningsmodellen: – Nå har det blitt virkelig desentralt – nå har vi i tillegg til Trondheim legeutdanning i Ålesund og Levanger – og nå har også Gjøvik kommet til. Og vi ser at det fungerer å rekruttere utenom de store byene. Mange av legene i vår region er utdannet her.

Blant de mest ettertraktede utdanningene i landet
NTNUs prorektor for utdanning, Marit Reitan nevnte spesielt betydningen av pådriverkraften fra sykehuset i oppbyggingen av utdanningen.
– Dette er blant de mest ettertraktede utdanningene i landet. Og vi har utdannet 3000 leger siden starten! Jeg vil takke alle som har bidratt til å bygge opp legeutdanningen vår, sa Reitan.

St. Olavs hospitals direktør Tom Christian Martinsen, har også selv gått på legeutdanningen i Trondheim, selv om han startet i Bergen. Han roste samarbeidet om det integrerte universitetssykehuset.
– Det er umulig å tenke seg å ikke ha dette samarbeidet med MH-fakultetet. Akademia bidrar til bedre pasientbehandling – både regionalt, nasjonalt og internasjonalt, sa Martinsen.

Legeutdanningen i Trondheims far
Jubileumskomiteens leder, Hilde Grimstad hadde en samtale med Jon Lamvik, som regnes som «utdanningens far». Det var både skepsis og motstand mot å ha legeutdanning i Trondheim i starten, kunne Lamvik fortelle. Han ble ansatt i en bistilling for å få utdanningen i gang.
– Det var lite akademisk kompetanse i starten, men etter ti år hadde vi hundre doktorgrader!
En av studentene fra det første kullet, Olav Hevrøy (bildet til venstre under) husket tilbake til den spede starten.
– Det meste manglet. Studieplanene var uferdige, og det var mye improvisasjon!
I denne artikkelen fra NTNU Nyheter fins flere historiske tilbakeblikk.
Ivar Skjåk Nordrum (bildet til høyre under), Melanie Rae Simpson og Hilde Grimstad står bak dette jubileumsskriftet med tidslinje og tilbakeblikk fra disse 50 årene.


Hilsener fra søsterfakultetene
De tre andre medisinske fakultetenes dekaner hilste også til jubilanten med gode ord. Spesielt om godt samarbeid. Samtidig med jubileet har de medisinske fakultetene sitt årlige dekanmøte her i Trondheim.
Dekan Per Bakke (UiB) husket fra sin legeutdanning at 40 studenter skulle til Trondheim. – Det var trønderne, nordlendingene og de progressive som dro til Trondheim. Dere er jo det eneste medisinske fakultetet som har nobelprisvinnere!

Hilsener fra ordfører og statssekretær
Fra Helse- og omsorgsdepartementet stilte statssekretær Usman A. Mushtaq (bildet til venstre under). Han gratulerte med dagen, og med vellykket innovasjon i utdanningen. – Dere utdanner blant de beste legene i landet, sa Mushtaq.
Trondheims ordfører, Kent Ranum (bildet til høyre under) gratulerte også jubilanten:
– De 44.000 NTNU-studentene setter farge på byen. Det hadde vært stusselig her uten dem. 120 nasjonaliteter er representert blant studentene, så de gir oss et velkomment mangfold. Koblingen og samarbeidet mellom MH-fakultetet og St. Olavs hospital har vært, og er, viktig for Trondheim, sa ordfører Ranum.


Likeverdige helsetjenester og framtidens legeutdanning
Tidligere MH-dekan og administrerende direktør i Helse Midt-Norge, Stig Slørdahl (bildet til høyre under) snakket om kvalitet i utdanningen. Og stilte spørsmålene: Rekrutterer vi rett? Vet studentene hva som venter dem?
– Vi må tenke nytt! avsluttet Slørdahl.
Studieprogramleder Melanie Rae Simpson (bildet til venstre under) sa:
– Vi må stoppe opp litt, og ta oss tid til å se at vi har mye å være stolte av. Men det blir store endringer de neste årene på våre fire desentraliserte studiesteder.


NOKUT-komiteens blikk
Tidligere i år kom en rapport fra NOKUT (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanninga) som vurderer kvalitet og utvikling for framtida. To medlemmer av evalueringskomiteen ga oppsummeringer fra evalueringen. Sisteårs medisinstudent, Maja Elisabeth Mikkelsen (til høyre under) og Anette Fosse (bildet til venstre under) fra Nasjonalt senter for distriktsmedisin (UiT). Les mer om evalueringen og rapporten her: Evaluering av profesjonsstudiet i medisin | Nokut

Globalt perspektiv
Håkon A. Bolkan (bildet under) jobber både som kirurg på St. Olavs hospital og førsteamanuensis. I tillegg jobber han internasjonalt med å støtte personell uten legeutdanning i organisasjonen Capa Care. Han fortalte om arbeidet, og at de har lykkes med å redusere mødredødeligheten.
– Takk for at dere setter det globale bildet på agendaen! Internasjonalt samarbeid er ønsket og viktig. Det er også lærerikt for oss. Vi trenger en transformativ utdanning – spesialiseringen har kommet vel langt her.

