Fem NTNU-forskere får penger til banebrytende forskning

Fem NTNU-forskere får penger fra Forskningsrådet til banebrytende forskningsprosjekter. En av dem er professor Torgeir Dingsøyr, som skal utvikle ny kunnskap om hvordan store IT-prosjekter kan ledes.

Torgeir Dingsøyr er fotografert i aulaen i NTNUs Hovedbygning på campus Gløshaugen.
Torgeir Dingsøyr er en av fem NTNU-forskere som får penger gjennom ForskningsrådetsFRIPRO-tildeling. Foto: Kai Dragland/NTNU

Det finnes en rekke eksempler på store IT-prosjekter som har hatt utfordringer. Denne typen prosjekter er spesielt krevende fordi de ofte skal lage store tekniske programvaresystemer med mange avhengigheter og komponenter. De involverer også mange brukere eller kunder med ulike behov som må prioriteres.

Ny kunnskap om IT-prosjekter

I dag baserer prosjektene seg i stor grad på praksisbasert kunnskap. Nå har NTNU-professor Torgeir Dingsøyr ved Institutt for datateknologi og informatikk fått nærmere 12 millioner kroner fra Norges Forskningsråd til et prosjekt som skal utvikle helt ny teori på dette feltet.

– Prosjektet vil undersøke store IT-prosjekt i Norge gjennom empiriske studier der vi ser på porteføljestyring, koordinering mellom team og læring og avlæring i “stor skala”. Tildelingen viser at forskningen på systemutvikling er på et svært høyt internasjonalt nivå, og den ville ikke vært mulig uten godt samarbeid på tvers av institusjoner over flere tiår, sier Dingsøyr.  

Det er i første omgang prosjektene Perform fra Statens pensjonskasse og Foreldrepenge-prosjektet hos Nav som skal analyseres. Dette er eksempler på store IT-prosjekter som har brukt smidige metoder. Videre vil forskerne gjøre to nye studier av norske miljøer hvor ti eller flere team jobber sammen om å lage digitale produkt.

Fremragende, fri forskning

Torgeir Dingsøyr har fått tildeling gjennom FRIPRO-ordningen til Norges forskningsråd. Dette er en åpen, nasjonal konkurransearena innenfor alle fag og temaer, som finansierer grunnleggende, fremragende forskning der forskerne selv har bestemt hva de skal forske på.

I denne runden var det til sammen 88 søknader som ble vurdert. Fem av de 23 prosjektene som fikk finansiering, er ved NTNU.

Dingsøyr var den eneste ved NTNU som fikk tildeling i kategorien «Forskerprosjekt for erfarne forskere». «Denne tildelingen viser at forskning på systemutvikling er på et svært høyt internasjonalt nivå, og ville ikke vært mulig uten godt samarbeid på tvers av institusjoner over flere ti-år», sier Dingsøyr.

Fem tildelinger ved NTNU

To NTNU-forskere fikk tildeling i kategorien «Forskerprosjekt for tidlig karriere»:

Sondre Kvamme, Institutt for matematiske fag, Fakultet for informasjonsteknologi og elektroteknikk.
Tittel på prosjekt: Monomorphism categories, finite abelian groups, nilpotent linear operators, and the Birkhoff problem.

Rasmus Jaksland, Institutt for filosofi og religionsvitenskap, Det humanistiske fakultet.
Tittel på prosjekt: Entanglement Metaphysics without Spacetime (EMwiS)

I tillegg fikk to forskere tildeling i kategorien «Treårig Forskerprosjekt med internasjonal mobilitet»:

Daniel Zhang, Institutt for kjemi, Fakultet for naturvitenskap.
Tittel på prosjekt: Dragon Kings in the Molecular Realm: Accelerated Sampling of Chemical Outliers

Mads Hustad Sandøy, Institutt for matematiske fag, Fakultet for informasjonsteknologi og elektroteknikk.
Tittel på prosjekt: Symmetries of derived module categories via higher tau-tilting- and almost T-Koszul theory

Målrettet arbeid har gitt resultater

Toril Hernes, prorektor for forskning og innovasjon ved NTNU, er svært fornøyd med resultatet fra FRIPRO-tildelingen.

– Vi har jobbet med mobilisering mot særlig FRIPRO i lang tid, og fagmiljøene våre har lagt ned en kjempejobb. Da er det fantastisk å se at vi får uttelling på denne måten, sier hun.

Hun legger til at nåløyet i FRIPRO er trangt, og at tildelingene derfor viser at forskningsmiljøene holder svært høyt nivå.

– Gratulerer så mye til alle forskerne og deres team som har fått tildeling. Dette er vel fortjent, sier Hernes, som gleder seg til å se resultater fra forskningen fremover.

Portrettbilde av Toril Hernes.
Toril Hernes, prorektor for forskning og innovasjon ved NTNU. Foto: Elin Iversen/NTNU