Romer og romanifolk/tatere er to av Norges nasjonale minoriteter. Den internasjonale romdagen er en merkedag for begge disse folkegruppene. Nytt av året er at NTNU skal flagge for alle de nasjonale minoritetene som har eget flagg: kvener, skogfinner, romer og romanifolk/tatere.
– Vi gratulerer med den internasjonale romdagen! Å heise flagg er ett grep vi gjør for å bidra til inkludering, synlighet og mer kunnskap om de nasjonale minoritetene i Norge. Den norske politikken mot romer og romanifolk/tatere har vært brutal. Folkegruppene har en lang historie i Norge, med en særegen kultur som også har vært viktig for norsk kultur. Likevel er historien også preget av overgrep og diskriminering, forklarer prorektor for samfunnsansvar og formidling ved NTNU, Monica Rolfsen.
Ønsker kontakt med forskere
Nå vil hun gjerne komme i kontakt med ansatte ved NTNU som har kunnskap om eller forsker på romer og romanifolk/tatere.
– Vi har ikke klart å finne NTNU-ansatte som forsker på disse folkegruppene, deres språk og kultur, eller uretten som er begått mot dem gjennom historien. Men jeg er sikker på at det finnes NTNU-ere der ute som sitter på fagkunnskap om romer eller romanifolk/tatere, sier Rolfsen.
Kilder preget av stereotypier
Universitetsbiblioteket ved NTNU har flere historiske bøker, tekster og bilder som er dominert av storsamfunnets syn på romer og romanifolk/tatere. Som oftest blir de negativt framstilt. I Eilert Sundts undersøkelser av romer kommer det for eksempel fram at han mente at språket deres var et bevis på et åndsfattig folk.
Boka «Blandt sigøinere: en liten guts opplevelser», utgitt på Aschehoug i 1915, framfører en fortelling om en blond liten gutt som kidnappes av svartsnuskete sigøynere som lusker rundt i bygda.
– Det er tydelig at fordommene mot romer og romanifolk/tatere ble sedimentert i flere kanaler. Jeg er klar over at personer innad i folkegruppene i dag forholder seg ulikt til den internasjonale romdagen og flagget, men for NTNU er dette én måte vi kan bidra til bedre kunnskap om to nasjonale minoriteter som er lite synlige for majoritetsbefolkningen, sier Rolfsen.

De nasjonale minoritetene
Den internasjonale romdagen ble etablert på den første store romkongressen i London 8. april 1971. Her ble også romflagget utformet.
Romer og romanifolk/tatere er to av Norges fem nasjonale minoriteter. De andre nasjonale minoritetene er kvener/norskfinner, skogfinner og jøder. Dette er folkegrupper som har hatt tilknytning til Norge i flere hundre år, og som lenge har blitt behandlet som noe fremmed av storsamfunnet. Norge flagger også for samene, som har status som urfolk.