Historisk sus over Lars Onsager-forelesning

Onsager-forelesningen til Emmanuelle Charpentier ble i 2020 til dels forsinket på grunn av pandemien og en timeplan som endret seg stort etter at hun fikk Nobelprisen i kjemi.

Nobelprisvinner Emanuelle Charpentier sammen med prorektor Toril Hernes.
Foto: Kai Dragland. Nobelprisvinner Emanuelle Charpentier ettter at hun mottok Lars Onsager-medaljen fra prorektor Toril Hernes..

This article is also available in English.

Professor Emmanuelle Charpentier fikk sammen med professor Jennifer Doudna for deres arbeid og oppdagelse av hvordan forsvarsmekanismen i bakterier «CRIPSR», sammen med enzymet «Cas9» kunne brukes til å klippe og lime i arvestoffet til levende organismer.

Fullsatt S7 med studenter og ansatte

Det var historisk sus over forelesningen, da prorektor Toril Hernes overrakte Charpentier Lars Onsager-medaljen. Auditoriet S7 i Sentralbygget på Gløshaugen var fullsatt av både studenter og ansatte. Flere stod og lyttet til forelesningen, og noen måtte til og med stå på bakerste rad.

Professsor Helge Holden holdt introduserte forelesningen og kom flere historier om Lars Onsager som forsker og karakter.

For å hedre minnet til Lars Onsager og fremragende forskning innen fagområdene kjemi, fysikk eller matematikk, så inviteres det hvert år internasjonalt ledede forskere til å holde en Lars Onsager-forelesning. Professor Helge holden som avvikler Onsager-forelesningene fortalte hvilken kapasitet Lars Onsager var som både forsker og menneske.

Curie, Onsager og Charpentier

Siden 1901 er det 192 personer som har fått Nobelprisen i kjemi. Blant annet Marie Curie og Lars Onsager (en av våre mest kjente kjemikere fra NTH/NTNU). Åtte av dem som har mottatt Nobelprisen i kjemi har vært kvinner. Emanuelle Charpentier trakk frem at hun var mest glad for at forskningen hennes har vært et nyttig bidrag innenfor medisin og helsevitenskapen.