Kombinerer studier ved NTNU med arbeid på verdens mest imponerende maskin

Jonas Løkken Roaldsøy (22) fra Reinsvoll tar maskiningeniørstudiet ved NTNU i Gjøvik på deltid. Resten av tiden jobber han som mekaniker ved den kjente forskningsinstitusjonen CERN i Sveits. Med et rykende ferskt fagbrev som industrimekaniker i hånda, dro han ned for to år siden. Nå planlegger han å fullføre bachelorgraden sin der og har det ikke travelt med å komme hjem. 

En ung mann sitter i en trapp og ser i kamera.
Et par ganger i året er Jonas på campus for å delta på opplegg med studiet. Foto: Karen Stampen

Det er ikke hvilken som helst maskin den unge ingeniøren har om hender. Jonas jobber nemlig som mekaniker på kritiske maskinkomponenter i Large Hadron Collider (LHC-akseleratoren), ansett som en av menneskets mest imponerende maskiner. Den har bidratt til oppdagelsen av Higgs-bosonet, partikkelen som kan «forklare alt».

LHC-akseleratoren trenger vedlikehold og reparasjoner. Foto: Jonas L. Roaldsøy

Maskinen er 27 kilometer lang, og har et konstant vakuum med partikler som kolliderer i en milliard kilometer i timen, tilnærmet lysets hastighet. LHC har enda tommere vakuum enn i verdensrommet og er også kjøligere. På den gjør altså Jonas reparasjoner og vedlikehold, og driver med konseptutvikling hvor han er med og tegner nye deler. 

– Det er ganske kult å være med å utvikle maskiner og utstyr som ingen har laget før. Alle de eksotiske materialene og usedvanlige produksjonsmetodene er himmelen for en mekanikkinteressert totning, forteller studenten. 

Har mye nytte av studieløpet på NTNU

Jonas opplever at bachelorgraden i produksjon og produktutvikling er veldig relevant i jobben på CERN:

– Jeg har alt hatt mye nytte av studieløpet på NTNU og jeg drar det inn i jobben hele tiden. Kollegaene mine merker stor forskjell etter at jeg begynte på studiet, så de er veldig positive til utdanningen, forteller Jonas. 

Mann står ved maskin og ledninger. Han tar ene hånda inn og lener seg med den andre.
Det går fint å kombinere jobb og studier for Jonas. Foto: Jonas L. Roaldsøy

Et par ganger i året er han i Norge for å delta på opplegg på campus. Totningen mener det går fint å kombinere studier og fulltidsjobb:

– Det høres kanskje krevende ut, men for min del går det ganske fint enn så lenge. Det spørs litt hvordan du legger opp studieløpet, men det er veldig overkommelig. 

– Drit i Janteloven!

NTNU har gjennom mange år hatt samarbeid med CERN. Studenter kan enten søke på et 4 -12 måneders praksisopphold, et sommerprogram eller de kan skrive bachelor for forskningsinstitusjonen. 

Jonas anbefaler de som er interesserte å sjekke ut mulighetene for å dra til CERN, og trekker fram at erfaringen vil være god «CV-mat»:

– Etter et opphold på CERN stiller du ekstremt sterk i norsk industri. Den lærdommen du tar med fra CERN er utrolig verdifull og CV`en du bygger gjør deg til en veldig sterk søker. 

Han minner oss samtidig om at det ikke bare er fysikere som trengs på CERN, men også studenter og ansatte innen administrative yrker, HR, økonomi, ingeniører, teknikere og folk fra IT. Faktisk er det ti ganger flere ingeniører og teknikere enn forskere ved institusjonen og Jonas har en klar oppfordring til de som vurderer å søke: 

– Det viktigste er å drite i Janteloven. I Frankrike og Sveit er folk flinke til å skryte av seg selv, så det må du også gjøre. Du er flink!

Midt i Europa

Utover spennende oppgaver og muligheter for å bygge en bra CV, stortrives Jonas med livet i Europa. Han setter pris på klimaet hvor han slipper å måke snø om vinteren, men kan kose seg med skikjøring i alpene i helgene. Men hva er det beste med Sveits? 

En gjeng unge menn sitter på en balkong i solnedgang.
Livet i Sveits er bra på mange måter. Foto: Jonas L. Roaldsøy

– Jeg kan ikke bare si lønna (som du ikke betaler skatt på), men at det ligger sentralt slik at du har muligheten til å reise hvor du vil.  I tillegg den gode maten og det internasjonale samfunnet på CERN hvor man blir kjent med folk fra hele verden, avslutter Jonas.