Livet i døden er en utstilling til ettertanke og refleksjon. Den er åpen for alle – du finner den i tredje etasje i Kunnskapssenteret, Olav Kyrres gate 17. Utstillingen vil vises fram til høsten 2026, og er åpen alle dager. Det er gratis inngang, og den er ubetjent.
Snakk sammen om døden
Professor emeritus Ivar Skjåk Nordrum ønsket velkommen og prodekan og overlege Brita Pukstad foretok den offisielle åpningen.
I talen sin snakket Pukstad om egne erfaringer rundt døden. Faren hennes døde ganske uventet i vår, og familien fikk bare en uke sammen til å forberede seg på.
– Derfor vil jeg oppfordre folk til å snakke sammen om døden tidligere – og ikke vente til siste liten med de viktige samtalene, sa Pukstad.
Hvordan kan det være liv i død, når død er opphør av liv?
Til alle tider har vi søkt svar på hva som er meningen med døden, og livet.
I flere tros- og livssyn er et svar at døden gir en form for evig liv.
Kunsten og døden
Bilder og en fugleskulptur fra kunstneren Natalie Field utgjør mye av det visuelle uttrykket i utstillingen. Bildene er fra Fields arbeid «Human Nature», som består av i alt ti bilder, og fem vises i utstillingen. Motivene handler om menneskeheten og vårt forhold til natur; det ytre så vel som vår indre biologi. Kunstneren lot seg inspirere av dette sitatet av Edvard Munch:
Fra min råtnende kropp skal blomster vokse, og jeg er i dem, og det er evighet.
Hun beskriver retur til naturen. Byboeren som kobler seg sammen med jorden. Myk mose under bare føtter. Kald luft mot varm kropp. Og kroppen som til slutt skal tilbake til jorden for å gi nytt liv. Field har også latt seg inspirere av natur og mytologi. Sjelefuglen «Sielulintu» leverer menneskets sjel ved fødsel og henter den tilbake i dødsøyeblikket.
Medisinsk museum har latt Fields bilder og sitatet fra Munch lede an i hvordan livet i døden presenteres. Døden er en naturlig del av livet og vi mennesker inngår i naturens kretsløp.
Ting til refleksjon
Dette er ikke en gjenstandstung utstilling. Tingene i utstillingen er valgt for å bidra til refleksjon om døden, biologiske prosesser, og hva vi etterlater oss av konkrete ting.
Prosjektgruppe
Ei prosjektgruppe bestående av deltakere fra både St. Olavs hospital og NTNU har bidratt med råd og ideer i prosessen: Blant annet fra sykehusprester, donoransvarlig lege, en filosof, en naturfaglærer og mange flere gode hoder.
Alle foto: Vibeke Ann Pettersen