Med vitnemål i hånden – og priser fra Statsbygg og TAF i bagasjen

Det ble både diplomer, roser og et par priser da nærmere 80 arkitektstudenter hadde sin høytidelige avslutning på studietiden i Erkebispegården sist fredag.

Ei ung jente i bunad går fremfor et publikum som sitter og ser på.
Diplomsermonien bød på ekstra overraskelse for Elise Eckhoff (t.v.) og Aurora Aase Skofteland. For sin masteroppgave Gjettum ungdomsskole ble de tildelt Statsbyggprisen. Foto: Kristoffer Wittrup / NTNU

— Arkitektur må stille en vesentlig rolle i å løse de utfordringer vi står i i samfunnet i dag. Vi skal komme med løsninger som former folk og samfunn. Der ligger dere godt an! Det har vært et meget høyt nivå på dette kullet av arkitektstudenter, sa en begeistret studieprogramleder for masterstudiet i arkitektur, Gro Rødne, og fikk med seg den fullsatte salen i Erkebispegården i trampeklapp for morgendagens arkitekter fra NTNU.

Fagansvarlig ved arkitektutdanningen, Jørgen Hallås Skatland, delte Rødnes optimisme for årets kull:
— Jeg er helt sikker på at alle dere får jobb. Jeg er superoptimist, sa han i sin tale til studentene.
For noen av studentene ga kvelden uttelling i form av priser, som kan gi et ekstra kort på hånden på arbeidsmarkedet.

Statsbyggprisen til Gjettum ungdomsskole

Årets Statsbyggpris ved NTNU gikk til Aurora Aase Skofteland og Elise Eckhoff for masteroppgaven Gjettum ungdomsskole. Oppgaven undersøker hvilke verdier som ligger i å transformere og utvide eksisterende skolebygg, fremfor å rive og bygge nytt. Juryen trakk frem prosjektets bærekraftige og samfunnsorienterte perspektiv.

De ferske arkitektene fra NTNU. Foto: Kristoffer Wittrup / NTNU

— Det er veldig stas å få pris. Vi ble helt satt ut! Vi synes det er viktig å se verdien i denne typen bygninger, sa de to prisvinnerne etter utdelingen.

Statsbyggprisen deles årlig ut ved seks arkitektutdanninger i Norge, og skal stimulere til eksperimentelle og nyskapende masteroppgaver med vekt på bærekraft, nytteverdi og formidling. Prisen er på 20 000 kroner.

De øvrige nominerte fra årets avgangskull var:

  • Strategi Næringsnett av Christiane Sophie Munthe Henriksen
  • Fra Plenlagt til Planlagt av Anne Kristin Brattebø og Sofie Brovold

TAF-prisen til Strategi Næringsnett

Prosjektet Strategi Næringsnett var nominert til begge prisene som ble delt ut under Diplomsermonien sist fredag. Leder for Trondhjems Arkitektforening, Kari Hovin Kjølle, kunne fortelle at masteroppgaven av Christiane Sophie Munthe Henriksen var enstemmig valgt av juryen til årets TAF-pris – Trondhjems Arkitektforenings hederspris for beste Trondheimsrelaterte masteroppgave.
Oppgaven utforsker hvordan strategier for matproduksjon og -distribusjon kan danne grunnlag for bærekraftig by- og regionplanlegging.

Masteroppgaven Strategi Næringsnett var nominert både til Statsbyggprisen og til Trondhjems Arkitektforenings (TAF) hederspris for beste Trondheimsrelaterte masteroppgave. Leder i TAF, Kari Hovin Kjølle, var glad for å kunne annonsere atChristiane Sophie Munthe Henriksens masterprosjekt var enstemmig valgt av juryen til årets pris. Foto: Kristoffer Wittrup / NTNU

— Det betyr veldig mye å få en slik pris. Det kommer godt med når jeg skal søke jobb, sier Henriksen.

Prisen består av diplom og 5 000 kroner.

Øvrige nominerte til prisen var:

  • I prosess av Ole Martin Hamran
  • Melkegrav av Sophia Marson Våpenstad

Støtte i møte med arbeidsmarkedet

Selv med sterke masteroppgaver og heder fra fagmiljøet, er årets arkitektkull klar over at arbeidsmarkedet kan være krevende. Trondhjems Arkitektforening initierer nå en Hub, for å bistå morgendagens arkitekter.

 Feststemning i Erkebispegården da arkitekstudentene fikk sine diplom sist fredag. Foto: Kristoffer Wittrup / NTNU

— Initiativet skal koble unge arkitekter med erfarne, pensjonerte arkitekter som kan bidra som mentorer, formidle mindre oppdrag og støtte kompetansebygging, fortalte TAF-leder Kjølle fra talerstolen i Erkebispegården.