Merkedag for norsk kunstig intelligens

I morgen lanserer Norsk forskningssenter for AI-innovasjon ved NTNU (NorwAI) neste generasjon med norske språkmodeller.

Bildet viser en scene med to stoler på Dokkhuset, 14. november 2023
Foto: Kai T. Dragland

De nye språkmodellene vil bidra til å gi industri og offentlig sektor flere verktøy som de kan dra nytte av. Nyutnevnt næringsminister Cecilie Myrseth holder åpningsinnlegget på arrangementet som avholdes i lokalene til mediekonsernet Schibsted.

Arrangementet strømmes fra Akersgata og kan sees her fra klokken 10:00.

Professor Jon Atle Gulla fra NTNU og Sven Størmer fra Schibsted, som også er styreleder i NorwAI gir en presentasjon av modellene. Prorektor Toril Hernes beskriver lanseringen på onsdag som en merkedag innenfor bruken og utviklingen av norsk kunstig intelligens. Hun tror at de nye modellene har potensial til å bidra til en fortgang i innovasjonsarbeidet i Norge. Det at dataen som språkmodellene er trent på har hensyntatt opphavsrettslige materiale og personvern anser hun også som en styrke.

-Det at det utvikles egne språkmodeller på norsk har stor betydning for et lite land som vårt. På verdensbasis er det kun noen få millioner mennesker som snakker og skriver på norsk. For å holde tritt med den teknologiske utviklingen og for at norsk fortsatt skal være et samfunnsbærende språk i årene som kommer både i offentlig og privat sektor, er det viktig at det utvikles gode språkmodeller. Språkmodeller som er bygget på norske data og verdier, og samtidig speiler nyansene i kulturen og språket vårt er helt essensielle for oss, sier prorektor Toril Hernes.

Her er hele programmet.