Millioner til kunstnerisk utviklingsarbeid ved NTNU

Hvordan kan ny teknologi som kunstig intelligens åpne muligheter for de som jobber med å avsløre brudd på menneskerettigheter og miljøødeleggelse? Dette er tema for ett av de fem prosjektene som tildeles midler gjennom NTNUs eget Program for kunstnerisk utviklingsarbeid. 

Foto av skjerm som viser vinterlandskap.
3D-modell av Øyfjellet vindkraftverk, Norges største vindkraftverk – utviklet gjennom prosjektet Visible Truth og vist fram i en rettsak om reinbeiterettigheter i juni 2024. Foto: Visible Truth/NTNU

Hvordan kan ny teknologi som kunstig intelligens åpne muligheter for de som jobber med å avsløre brudd på menneskerettigheter og miljøødeleggelse? Dette er tema for ett av de fem prosjektene som tildeles midler gjennom NTNUs eget Program for kunstnerisk utviklingsarbeid. 

Støtteordningen ble etablert da det nasjonale programmet for kunstnerisk utviklingsarbeid ble lagt ned i fjor, og dette er første gang det deles ut midler. Det kom inn til sammen ti søknader om prosjektstøtte, og fem av dem har fått i overkant av 3,5 millioner kroner til sammen. Prosjektene ble valgt ut etter en prosess som inkluderte faglig vurdering med eksterne sakkyndige.

–    Jeg ønsker å gratulere alle som har fått midler gjennom denne tildelingen. Det er ingen tvil om at det kunstneriske utviklingsarbeidet som skjer på NTNU, holder høy faglig kvalitet. Prosjektene er samfunnsaktuelle, originale, engasjerende, utfordrende og nyskapende, og jeg gleder meg til å følge dem videre, sier prorektor for forskning og nyskaping ved NTNU, Toril Hernes, som også leder NTNUs Kunstforum. 

Prosjektene som får støtte, kommer fra Institutt for musikk, Kunsthøyskolen i Trondheim og Institutt for arkitektur og planlegging. I tillegg ble det tidligere i år delt ut rundt 1,2 millioner kroner til såkornmidler, produksjonsstøtte til stipendiater og arrangementet Artistic Research Week, som går av stabelen nå i oktober. 

Høy kvalitet

Målet med støtteordningene er å stimulere til kunstnerisk utviklingsarbeid av høy internasjonal kvalitet, og bidra til å oppfylle NTNUs strategi innen kunstnerisk virksomhet. 

–    Kunstnerisk utviklingsarbeid er en viktig del av NTNUs strategi. For oss var det derfor avgjørende å finne en lokal løsning som kunne fylle noe av tomrommet etter at den nasjonale ordningen ble avviklet. Kunstmiljøene våre er svært viktige for NTNU, og de både trenger og fortjener gode støtteordninger. Vårt mål er at dette skal bli en fast utlysning, sier Hernes. 

Fem prosjekter

Her er de fem prosjektene som har fått tildeling:

Visible Truth: The rise of emerging technologies in investigative practices for Building Accountability
Prosjektleder: Nabil Ahmed, Kunstakademiet i Trondheim, Fakultet for arkitektur og design
Prosjektet skal utforske hvordan fremvoksende teknologier som kunstig intelligens åpner nye muligheter for aktivister, journalister og andre som jobber med å avsløre og dokumentere brudd på menneskerettigheter og miljøødeleggelse. 
Tildeling: 730 000,-

Marginal Notes — Artistic frameworks, entrepreneurial narratives: How to allow the unexpected to happen
Prosjektleder: Annett Busch, Kunstakademiet i Trondheim, Fakultet for arkitektur og design
«On the margins», eller «på kanten», kan bety ulike ting, ut fra hva som anses å være i sentrum. Marginal Notes skal utforske kollektive, innovative former for samarbeid og organisering, som utvikler seg ut fra behov, men som skaper noe nytt. 
Tildeling: 556 000,-

A Space for Artistic Research on Sant’ Andrea, Venice
Prosjektleder: Stuart Mcleod Salway Dickson, Institutt for arkitektur og planlegging, Fakultet for arkitektur og design
Dette prosjektet omfatter design, planlegging og oppføring av en paviljong på øya Isola Di Sant’Andrea utenfor Venezia, ved hjelp av tradisjonelle og bærekraftige metoder. 
Tildeling: 788 000,-

The Poetics of Space: Investigating Spatiality and Site-Specific Art through Artistic Research
Prosjektleder: Michael Francis Duch, Institutt for musikk, Det humanistiske fakultet
Prosjektet handler om hvordan man forholder seg til rom og hva rom gjør med den kunstneriske opplevelsen, enten det er musikk eller andre former for kunst.
Tildeling: 800 000,-

Rhythm and Intentionality in Computer Assisted Music Making
Prosjektleder: Øyvind Brandtsegg, Institutt for musikk, Det humanistiske fakultet 
Prosjektet vil utforske dataassistert musikkskaping ved hjelp av kunstig intelligens og generative modeller.
Tildeling: 800 000,-