Landene NTNU skal samarbeide med ligger i Afrika sør for Sahara. Her finner vi noen av de mest utfordrende vann- og sanitærforholdene i verden. Omtrent 51 % av menneskene har ikke tilgang til grunnleggende sanitetssystemer, og rundt 39 % mangler tilgang til drikkevann. Dette ifølge tall fra UNICEF og WHO i 2019.
Verdifull kunnskap
– Studenter ved Master i produkt- og systemdesign får førstehåndskunnskap om vann – og sanitærutfordringene i utviklingsland, sier professor Razak Seidu ved Institutt for havromsoperasjoner og byggteknikk, NTNU. – I prosjektet får de muligheten til å forske for å utvikle bærekraftige løsninger.
Seidu er prosjektleder for «North-South Alliance for Inclusive Water, Sanitation and Hygiene (All4WASH),» et av prosjektene i en satsning på samarbeidsprosjekter mellom Norge og utviklingsland. Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir.) har innvilget NOK 6 694 093 til prosjektet som skal vare fra 2022 – 2026.
Utbedre anlegg og teknologi
I juli blir det studietur til Ghana, der en del praktisk arbeid venter. Andreas Longva er en av studentene som skal se nærmere på teknologier for gjenvinning av avfall, og for å behandle vann i husholdninger for bedre hygiene.
– Norge er et privilegert land og de fleste tenker ikke så mye på vann og avløp i hverdagen sin, tror Longva. – Jeg tror det gagner alle å samarbeide med studenter fra andre land, og dele kunnskap for å finne gode løsninger på vann- og avløpsproblemer.
Seidu understreker at grunnen til at studentene er koblet på, nettopp er at NTNU ønsker å bidra til at ingeniører får en tverrfaglig og internasjonal kompetanse.
– Vårt mål er å utdanne neste generasjon ingeniører, som med et internasjonalt perspektiv utvikler teknologi innen bærekraftig vann – og miljøteknikk.
Longva tror at studentene etter et slikt opphold vil ha et annet syn på vann og miljø og mer motivasjon til å lære mer.
– Vi vil få nye tanker og ideer som kan være med på å løse flere av FNs bærekraftsmål.
Vann er sentralt for utvikling
Dårlig folkehelse fører til kostnader og utfordringer for utviklingslandene på mange områder. Blant annet har vold mot kvinner, lav andel jenter i skole, lav økonomisk produktivitet, konflikter, flom og ødeleggelse av økosystemer blitt tilskrevet utilstrekkelig vann- og sanitære forhold.
Prosjektet foregår i samarbeid med universitetspartnere i Ghana, Etiopia, Uganda, Mali, Tanzania og Sør-Afrika.