NTNU er med i 5 av 6 nye forskningsentre i KI-satsning fra regjeringen og leder to av dem   

Regjeringen melder i en pressekonferanse at det gis finansiering til seks nye forskningssentre innen kunstig intelligens i Norge. NTNU skal i denne satsningen lede to sentre, og er forskningspartner i ytterligere tre sentre.

Her er alle senterlederne representert sammen med statsministeren og forsknings- og høyere utdanningsministeren. Foto: Martin Siewartz Nielsen (KD)

— Som et av landets ledende forsknings- og utdanningsinstitusjoner på kunstig intelligens ser jeg frem til å samarbeid med våre partnere og bidra til å utvikle kunnskap og nye løsninger som hjelper samfunnet fremover. Jeg er stolt av at NTNU leder to av sentrene som nå tildeles midler. Ved NTNU har vi noen av landets fremste eksperter på kunstig intelligens og jeg gleder meg stort på deres vegne og alle som vi samarbeider med. Jeg er også glad for at NTNU samarbeider godt med sterke fagmiljøer ved andre organisasjoner som også er tildelt vertskap for KI sentra, sier prorektor for forskning og innovasjon Toril Hernes.  

— Jeg er utrolig glad på NTNUs og IE-fakutetets vegne. Dette er et godt eksempel på hva vi kan få til gjennom bredt samarbeid og jeg gleder meg til følge sentrenes utvikling, sier dekan ved Fakultet for informasjonsteknologi og elektroteknikk, Thomas Tybell.  

Forskingsrådet fikk inn 50 søknader fra mer enn 600 forskingsinstitusjoner, bedrifter og offentlige virksomheter både i Norge og andre land. Som til slutt har resultert i seks sentre. 

Disse forskningssentrene skal NTNU lede: 

Norwegian Centre on AI-Decisions (AID) 

Ledes av: Professor Sebastien Gros ved Institutt for teknisk kybernetikk i samarbeid med SINTEF.  

Kort om senteret: Når er det trygt å sende en pasient hjem fra sykehus? Hvordan sørger man for at strømforsyningen er stabil og strømproduksjon best mulig tilpasset forbruket vårt? Hvordan kan transport av varer effektiviseres med tanke på trafikk, vær, føre og andre logistikkutfordringer?  Dette KI-senteret skal forske på hvordan KI kan bli bedre til å håndtere risiko og beslutningstaking i krevende situasjoner i et moderne og komplekst samfunn. 

— Jeg er veldig stolt i dag. Dette har vært et stort samarbeidsprosjekt med flotte kolleger. Jeg er overbevist om at KI-senteret vil gjøre en forskjell for norsk nærings- og samfunnsliv, sier påtroppende senterleder professor Sebastien Gros.  

Norwegian Centre for Embodied AI (NCEI) 

Ledes av: Professor Kostas Alexis ved Institutt for teknisk kybernetikk 

Kort om senteret: Senteret skal utvikle neste generasjon kunstig intelligens som kan operere sømløst i både den fysiske og digitale verden. Målet er å etablere et nytt vitenskapelig fundament for såkalt embodied AI – kunstig intelligens der intelligens og den fysiske utformingen utvikles i tett samspill. Dette kan gi roboter helt nye evner til å samhandle med omgivelsene, lære av erfaring og løse oppgaver i komplekse og krevende miljøer.

— Vi er stolte og takknemlige for tilliten. Dette er en historisk mulighet til å flytte grensene for hva fysisk kunstig intelligens kan utrette, og til å gjøre Norge til en ledende nasjon på feltet, sier professor og senterleder Kostas Alexis som henter inspirasjon fra hvordan evolusjonen har tilpasset dyr til ulike miljøer når neste generasjon med autonome roboter skal utvikles.   

Disse sentrene er NTNU forskningspartner i: 

Navn: Norwegian Centre for Sustainable, Risk-averse and Ethical AI 

Koordinerende institusjon: Simula  

Kort om senteret: Senteret vil forske på hvordan man kan utvikle KI som svarer på bærekraftsmål om energiforbruk, sikkerhet og ansvarlighet, bl.a. ved å se på KI-modellers miljøpåvirkning, etikk, risiko og robusthet. Bruksområder er finans/økonomi, fornybar energi, klima og maskinvare. 

Navn: Empowerment of Human Learning 

Koordinerende institusjon: Universitetet i Bergen 

Kort om senteret: Senteret skal utvikle nye modeller for menneske-KI interaksjon og læring og se på «hybrid intelligens», det vil si gjensidig felles læring for mennesker og maskiner. Bruksområder er utdanning og opplæring i bredt, gjennom nye læringssystemer for skoler, arbeidslivet og i samfunnet generelt 

Navn: Center for AI & Creativity 

Koordinerende institusjon: UiO 

Kort om sentret: Senteret vil forske på hvordan KI fremmer og utfordrer kreativitet, blant annet på problemstillinger knyttet til opphavsrett og regulering.  Forskningsresultatene er relevante for mange aktører, og særlig for kreative næringer som film, musikk, design og litteratur og for offentlige og private aktører innenfor helse, opplæring og kulturarv.