Nytt byggingeniørstudie i Ålesund

Hvordan kan vi bygge trygt og bærekraftig i kystområder? På den nye studieretningen «bygg og kystinfrastruktur» ved NTNU i Ålesund, får du jobbe med fremtidens utfordringer både på land og langs kysten.

Norskekysten kan være røff og gir store utfordringer ved bygging og vedlikehold av infrastruktur.
- Kan du bygge her, kan du bygge overalt, er slagordet det nye studiet "bygg og kystinfrastruktur" benytter seg av. Studiet er spesielt utviklet for å gi studentene kompetanse i å dimensjonere og prosjektere bygninger og infrastruktur i kystområder. (Illustrasjonsfoto: Børge Sandnes).

Dersom du kan bygge her, kan du bygge overalt

NTNU i Ålesund lanserer et nytt og innovativt byggingeniørstudie kalt «bygg og kystinfrastruktur». Dette studiet er skreddersydd for å møte de unike utfordringene som kystområder står overfor i møte med klimaendringer. 

– Med et sterkt fokus på samarbeid med lokalt næringsliv og offentlig sektor, gir dette studiet studentene en unik mulighet til å kombinere teori og praksis i en av Norges mest dynamiske regioner, forklarer Robin Sætre, universitetslektor ved Institutt for havromsoperasjoner og byggteknikk.

Fokus på kystinfrastruktur

Portrettbilde av Robin Sætre
Universitetslektor ved Institutt for havromsoperasjoner og byggteknikk, Robin Sætre

Det nye byggingeniørstudiet ved NTNU i Ålesund er spesielt utviklet for å gi studentene kompetanse i å dimensjonere og prosjektere bygninger og infrastruktur i kystområder. 

– Dette er spesielt viktig i en tid hvor klimaendringene fører til mer ekstremvær, stigende temperaturer og havnivåstigning. Studiet gir også kunnskap som er relevant for andre geografiske områder, noe som gjør det til en allsidig utdanning, legger Sætre til.

Næringsnært

En av de største fordelene med dette studiet er det tette samarbeidet med lokalt næringsliv og offentlig sektor. Som NTNU i Ålesund selv sier: «Vi bringer næringslivet til campus og studentene ut til næringslivet.» Dette gir studentene verdifull erfaring og nettverksmuligheter som vil være uvurderlige i deres fremtidige karrierer.

– For oss som jobber med kystnære konstruksjoner er det nye studiet gull verdt. Det er akkurat denne kompetansen vi er ute etter, sier Tore Standal som er oppdragsleder ved Multiconsult AS. Sammen med Standal så gleder Carola Dybvik seg til at studiet starter opp. Hun er Byggleder for broer ved Møre og Romsdal fylkeskommune.

For oss som jobber med kystnære konstruksjoner er det nye studiet gull verdt

– Vi gleder oss til mange spennende prosjekt med byggingeniør-studentene i Ålesund. Brobygging langs kysten er en helt egen greie, slår hun fast.

Unike forutsetninger

Ålesund er spesielt godt egnet for å tilby dette studiet på grunn av sin geografiske beliggenhet og sterke maritime tradisjoner. Byen har en lang historie med innovasjon og utvikling innen maritim sektor, noe som gir studentene en unik læringsarena.

Hans Petter Hildre er instituttleder for Institutt ved havromsoperasjoner og byggteknikk. (Foto: Fotograf MA).

– Klimaendringene medfører store utfordringer for kystområder, og dette studiet er en viktig investering i fremtiden. Ved å utdanne ingeniører som kan utvikle bærekraftige løsninger for bygg og infrastruktur, bidrar NTNU til å beskytte samfunn mot de økende konsekvensene av klimaendringer, forteller instituttleder ved Institutt for havromsoperasjoner og byggteknikk, Hans Petter Hildre.

Han legger til at dette nye studiet ved NTNU i Ålesund representerer en spennende mulighet for studenter som ønsker å være med på å forme fremtidens kystinfrastruktur, og møte de utfordringene som klimaendringene bringer med seg.