– Å motta denne prisen er en stor og viktig anerkjennelse av logistikkmiljøet ved IØT på NTNU, både innen utdanning og forskning. Det viser at vårt arbeid har blitt lagt merke til av næringslivet og offentlig sektor i regionen, som både er sentrale mottakere av våre studenter og brukere av vår forskning. Prisen bekrefter også verdien av det vi samskaper med regionale aktører, sier professor Heidi Carin Dreyer ved IØT.
Betydelig forskning på internasjonalt nivå
Logistikkforeningen som deler ut prisen, fremhever at årets prisvinner jobber bredt innenfor logistikkfaget. De nevner blant annet maritim og landbasert transportlogistikk, lagerstyrt ruteplanlegging, delingsøkonomi, bærekraftige offentlige anskaffelser og styring av industrielle verdikjeder. Videre sykehuslogistikk med problemstillinger knyttet til pasientflyt, lokalisering av ressurser og turnusplanlegging av personell.
Videre trekker de fram at IØT driver en betydelig forskning på internasjonalt nivå. Blant annet innen innovative offentlige anskaffelser, samhandlinger i helsekjeden, elektronisk pasientjournal, modeller for planlegging og styring av medisinsk materiell, leverandørutvikling, lean operations og endringsledelse, bærekraftige verdikjedemodeller og styringsmodeller., samt varehandelslogistikk.
Ved St. Olavs Hospital har samarbeidet vært omfattende, med flere doktorgrader om pasientflyt og ressursplanlegging.
Ansvar for generisk logistikk på NTNU
En stolt dekan ved Økonomifakultetet, Marielle Christiansen, trekker fram at IØT har fått ansvaret for generisk logistikk på NTNU.
– Denne prisen er et tegn på at vi gjør oss fortjent til å ha ansvar for fagområdet, sier Christiansen.
Institutt for industriell økonomi og teknologiledelse forsker og tilbyr utdanning innen logistikk i både Gjøvik og Trondheim. Fagmiljøet teller mer enn tjue fagpersoner som jobber med logistikk i grenseflaten mellom naturvitenskap og teknologi, og økonomi, ledelse og HMS.
Vi opplever en økende etterspørsel etter kompetanse på effektiv logistikk, innkjøp og ledelse av forsyningskjeder, hvor det stilles stadig større krav til å kunne håndtere bærekraft, sikkerhet og risiko i en tid med økende miljømessige og sosiale utfordringer, og geopolitisk usikkerhet, sier fungerende instituttleder Elsebeth Holmen.
Pengene går til studentene
I tillegg til ære og anerkjennelse, innebærer prisen 15 000 kroner til prisvinneren. Fagmiljøet har allerede besluttet at pengene skal komme studentene til gode, og ser for seg at det for eksempel kan brukes på tilrettelegging av arealer når instituttet flytter inn i nytt bygg på Hesthagen.