27. mai samles forsvar, næringsliv, kunnskapsmiljøer og offentlige instanser til konferansen Mørejarl 2025 i Ålesund. Bak arrangementet står Norges Forsvarsforening Sunnmøre, NTNU i Ålesund, Møre og Fjordane Heimevernsdistrikt (HV-11) og Statsforvalteren i Møre og Romsdal.

— NTNU er en sentral aktør i samfunnet og en bidragsyter inn i samfunnsberedskapen. Her ved NTNU i Ålesund har vi et veldig tett samarbeid med både næringsliv, offentlig sektor og andre utdanningsinstitusjoner, og det er viktig for oss å bidra aktivt på en slik aktuell konferanse, sier viserektor Anne-Lise Sagen Major.
Stor interesse – men fortsatt plass
Arrangørene melder om stor interesse for konferansen, og plassene begynner allerede å fylles opp. Likevel er det fortsatt mulig å melde seg på.
… behovet for samarbeid og kunnskapsdeling er stort, Anne-Lise Sagen Major
— Vi ser at det er et stort engasjement rundt temaene, og det er gledelig å se at så mange ønsker å delta. Det viser at behovet for samarbeid og kunnskapsdeling er stort, sier Sagen Major.
Totalberedskap i praksis
Konferansen tar for seg aktuelle temaer som totalforsvaret i praksis, samarbeid mellom sivile og militære aktører, sikkerhet og beredskap i regionen, næringslivets rolle i forsvarsarbeidet og hvordan havromskapasiteter på Sunnmøre kan brukes til utdanning, øving og trening.
Blant foredragsholderne finner vi profilerte navn som blant andre generalmajor Arne Bård Dalhaug, som også er leder av Norges Forsvarsforening.
Generalmajor Arne Bård Dalhaug peker på de store endringene i det globale sikkerhetsbildet:
— Vi opplever store omveltninger i det sikkerhetspolitiske landskapet, hvor Russland fortsetter sin krig mot Ukraina og hvor USA synes å distansere seg fra en sikkerhetsarkitektur bygd opp de siste 80 år, sier han.
Viktigere enn noen gang
Han understreker samtidig viktigheten av å bevare det transatlantiske samarbeidet:
– Det er likevel viktig å arbeide for å opprettholde USAs engasjement for NATOs og Norges sikkerhet. USA vil fortsatt være vår viktigste sikkerhetsgarantist som vi fortsatt har en rekke felles interesser med, særlig i Nordområdene.
Dalhaug oppfordrer alle med interesse for samfunnssikkerhet til å delta:
– For å forstå bakgrunnen for den usikkerhet som rår, den kraftige militære opprustningen og presset som utøves mot demokratier, anbefales det å meldes seg på seminaret som arrangeres neste tirsdag, oppfordrer Dalhaug.
Ser fremover
Dalhaugs leder i Sunnmøre Forsvarsforening, Arne Paul Slotsvik, understreker betydningen av samarbeid på tvers av sektorer:
— Det er viktig for oss å samle gode krefter som kan bidra i arbeidet med å styrke Norges beredskap. NTNU Ålesund har sammen med Heimevernet bidratt sterkt til at vi får gjennomført denne konferansen, og vi ser for oss ulike arenaer for samarbeid også i fremtiden.
Blandt de øvrige foredragsholderne som bidrar inn i konferansen er Tonje Skinnarland, tidligere sjef Luftforsvaret, Nå jobber Skinnarland som spesialrådgiver i Advansia, et selskap som blant annet rådgir bedrifter om alle fagområder innen sikkerhet og beredskap.
Gavin Taylor fra US Naval Academy som er professor innen maskinlæring og datateknologi ved US Naval Academy og vil gi oss noen spennende cases på hvordan kunstig intelligens kan brukes som del et asymmetrisk trusselbilde.
Kompani Lauritzen
Med sin unike bakgrunn som lege, psykiater og tidligere sjef for Forsvarets sanitet, bringer Jon Reichelt en sjelden dybde av kunnskap og erfaring. Han har skrevet flere bøker innen sitt fagfelt og nylig deltatt som lederutvikler i Kompani Lauritzen. Med anekdoter og glimt fra liv og lære vil han lede deltakerne gjennom dagen i rollen som konferansier.
Torsdag 21. juli satt AUF leder Eskil Pedersen i P4s studio, rett over gaten for regjeringskvartalet. Han fortalte hvor mye han gledet seg til årets høydepunkt, samlingen på Utøya. Neste gang han og P4-programleder Michael Andreassen møttes var i Oslo Domkirke. På minnekonsert for ofrene. Michael er den eneste presseoffiseren som jobbet på bakken den helgen. Denne dagen kommer han for å fortelle sin historie.
Dette er bare noen av foredragsholderne som vil dele av sin kunnskap.