Slik lærer du deg 5 av vårfuglene

Våren er virkelig i gang i Trøndelag, og sangfuglene har enten våknet fra vinterdvalen, eller har kommet flygende sørfra for å kjempe om make for sesongen. Har du lurt på hvilken fugleart som lager nettopp den sangen du kjenner igjen?

Et bilde av en grå og brun fugl sammen med blomster.

Dette er et blogginnlegg. Det gir uttrykk for skribentens mening.

Nybegynnertriksene

Det første steget for en nybegynner er å plukke ut noen arter, og mange lærer raskere ved å hekte sangen på ulike huskeregler.

Her skal du få litt enkel drahjelp for å lære deg å kjenne igjen 5 fuglearter som er aktive nå. De utvalgte artene er alle tallrike og utbredte, så du vil høyst sannsynlig høre flere av disse, eller alle, i løpet av en kort spasertur i områdene i og rundt Trondheim.

De fleste artene er ivrigst fra skumringen og frem til lunsj, så det lønner seg å være tidlig oppe. Da slipper du dessuten motordur og annen støy som tiltar utover morgenen. Gå tidlig til jobb en dag, og gi deg selv et gratis fuglesangkurs!

Gråtrosten – en gretten Donald Duck

Et bilde av en grå fugl.
Gråtrost – Turdus pilaris. Foto: Oddvar Heggøy

Denne er svært vanlig, og bare ved å gå utendørs tidlig om morgenen kommer du garantert til å høre den. Sangen er velkjent, bestående av skvaldring, men lytt etter gråtrostens lokkelyd – som også inngår i skvaldringen.

En durende, rullende, hes lyd, som en motordur, eller lyden Donald Duck kan skilte med når han er misfornøyd.

Lydopptak: Terje Kolaas/terjekolaas.com, XC240219. Accessible at www.xeno-canto.org/240219. Published under a creative commons license

Gråspurv – et knirkende trillebårhjul

Et bilde av en grå, sort og brun fugl.
Gråspurv – Passer domesticus. Foto: Oddvar Heggøy

De fleste vil også garantert høre gråspurvens velkjente ‘tjuping’. Mange av Trondheims hekker huser denne krabaten. Ikke den mest imponerende sangen, men innimellom tjupingen forekommer det noen triller, og dette er en art det kan lønne seg å starte med. Med litt fantasi kan man se for seg et knirkende trillebårhjul når man hører sangen.

Lydopptak: Terje Kolaas/terjekolaas.com, XC240216. Accessible at www.xeno-canto.org/240216. Published under a creative commons license

Gransanger – tjiff-tjaff

Et bilde av en liten, grå og hvit fugl.
Gransanger – Phylloscopus collybita. Foto: Oddvar Heggøy

Denne har virkelig kommet igang for sesongen, og har et enkelt tema som er lett å kjenne igjen, nemlig tjiff-tjaff, i ulike lengder og rekkefølger. Artens navn på andre språk røper den lett gjenkjenbare sangen, og på engelsk heter den Chiffchaff, mens på tysk heter den Zilpzalp.

Lydopptak: Hans Petter Kristoffersen, XC32094. Accessible at www.xeno-canto.org/32094. Published under a creative commons license.

Rødstrupe – vårens melankoliker

Et bilde av en liten grå fugl med rød strupe.
Rødstrupe – Erithacus rubecula. Foto: Oddvar Heggøy

Sammen med gråtrosten er rødstrupa blant de aller tidligste, og de kan gjerne høres mer eller mindre uforstyrret når de starter, rett etter lysets frembrudd.

Sangen er svært melankolsk, og kan lett forsvinne i et støyende bybilde, med trafikk og ikke minst andre sangfugler utover morgenen.Tonen starter lyst, og daler lett nedover, med rullende pludring, og ebber ut mot slutten.

Lydopptak: Terje Kolaas/terjekolaas.com, XC236516. Accessible at www.xeno-canto.org/236516. Published under a Creative Commons license

Bokfink – ertekroken

Bilde av en grå, rødbrun og sort fugl.
Bokfink – Fringilla coelebs. Foto: Oddvar Heggøy

En annen spesialitet på denne delen av våren er bokfinken. Sangen står godt frem på grunn av dens styrke og klang. Den starter å synge ved ankomst allerede de siste dagene av mars, men flere ankomne individer sørger for økt sangaktivitet utover april.

Merk sangens dalende karakter, kombinert med faste anslag, og gradvis svakt økende tempo, i tillegg til en karakteristisk snei på slutten. Se for eksempel for deg at bokfinken ler støyende av en annen fugl: «hahahahaha – spirrevipp!»

Vær oppmerksom på at avslutningen kan variere mye, og noen få ganger kan den også utebli.

Lydopptak: Terje Kolaas/terjekolaas.com, XC236448. Accessible at www.xeno-canto.org/236448. Published under a Creative Commons license.

Lykke til!

Med litt tålmodighet og noen tidlige morgenturer bør du snart være i stand til å kjenne igjen disse fugleartene. Jeg kan garantere deg at det gir en enda flottere opplevelse av vår og fuglesang.

Dette blogginnlegget er tidligere publisert i bloggen til Fakultet for naturvitenskap og teknologi, NTNU – 9. mai, 2015