Mjåland har valgt å være både yrkesaktiv og student. Ved siden av å ta et individuelt tilpasset studieløp på sivilingeniørstudiet master i mekatronikk og automatisering, er han ansatt som softwareingeniør ved bedriften Solwr i Ålesund.
Motivert
Det individuelle studieløpet har gitt Mjåland muligheten til å skreddersy sin utdanning basert på interesser, karrieremål og erfaringer han har med seg fra Solwr.

– Skal du studere så må du ha lyst til det. Det er ikke noe du gjør fordi du føler du må. I fjor var det mange rapporter som skulle skrives, noe som tar tid, men jeg synes det har gått veldig bra, sier Mjåland.
Robin Bye, studieprogramleder ved NTNU i Ålesund, har hjulpet Mjåland inn i studieløpet, og er enig i at motivasjon er en viktig faktor.
Store gevinster
– Du må være motivert og strukturert for å sjonglere både jobb og studier, noe som kan være krevende i perioder. Det er også viktig å holde faglærere og studieprogramleder orientert, slik at vi best mulig kan bistå med tilrettelegging, dersom for eksempel arbeidssituasjonen endrer seg i en periode, forklarer Bye.
Gevinsten er ifølge Bye veldig stor dersom man velger å gå denne veien, både for student og arbeidsgiver.
– Den store fordelen er at man beholder jobben og har en trygg inntekt, samtidig som man videreutvikler sin kompetanse, noe som kommer både student/ansatt og bedriften til gode. Det siste studieåret er dessuten hovedsakelig prosjektarbeid hos bedriften Det er derfor lett å kombinere jobb og studier som skaper en vinn-vinn situasjon for student/ansatt og bedrift.
Prøvekanin
Med stadig økende krav til kompetanse fra industrien og bedrifter, er det avgjørende at utdanningsinstitusjonene samarbeider tett med næringslivet. Dette støttes av daglig leder og grunnlegger av Solwr.

– Jeg tror at et slikt tett samarbeid med næringslivet har en stor verdi både for NTNU og studentene, sier Torbjørn Krogen.
Han forteller videre at opplegget er nytt for dem og en slags prøveklut for videre samarbeid.
– Ordningen fungerer fint, ettersom alle parter (NTNU, studenten og bedriften) er opptatte av å være fleksible. Det er veldig bra for oss å kunne tilby slike utdanningsløp for våre ansatte. Thomas er i denne sammenhengen en «prøvekanin», men vi ønsker å motivere andre av våre ansatte også til tilsvarende løp i fremtiden, sier Krogen.
Ifølge Krogen kan de høste mange fordeler, som på sikt gir de ansatte nye perspektiver.
– Fordelen for oss som arbeidsgiver er at ansatte blir eksponert for nye perspektiver, andre teknologier, andre problemstillinger og andre «kollegaer» enn vi kan tilby alene. Dette gir læring utover det rent tekniske, som vi håper og tror studenten tar med tilbake til virksomheten for å bidra til at også Solwr som organisasjon utvikler seg raskere, legger han til.
Litt gal
Kollegaene på jobben i Solwr mente han var litt gal som kastet seg ut i dette.
– Ja, jeg fikk kommentarer om at jeg måtte være litt gal, men søsteren min har jobbet, studert og fått en unge samtidig som hun har klart studiene sine. Hvis hun fikk til alt det, da må jeg klare dette, ler Mjåland.
For han selv har shopping av forelesninger og fleksibel arbeidstid fungert veldig bra.
– Hvis jeg har en forelesning som jeg virkelig bør få med meg, så prøver jeg å møte opp så godt jeg kan. Jeg har relativt fleksible timer for det.
Riktig balanse
Dette er noe studieprogramleder Robin Bye er helt enig i, og har noen gode råd for hvordan tiden kan strekke til.
– Det er viktig å finne en riktig balanse, f.eks. ved å gå ned i en redusert prosent stilling, kombinert med å ta ett til to emner per semester. Det er også viktig å understreke at selv om det ikke er obligatorisk oppmøte på studiet, er mange av læringsaktivitetene tilknyttet lab og utstyr. Dette medfører at studenten må ha mulighet til å møte opp fysisk i sine valgte emner for å få tilstrekkelig læringsutbytte.
Slik gjør du det
Dersom du tenker at dette kan være noe for deg, kan du søke om studieplass på mekatronikk og automatisering innen fristen 15. april gjennom NTNUs Søknadweb. Studiet er ikke under Samordna Opptak, men et lokalt opptak.
Dersom du har vitnemål fra NTNU kan du søke om emnestudierett, som blir automatisk innvilget, og ta enkeltemner før du blir tatt opp på studiet. Når du blir tatt opp på studiet etter søknad i april, vil emnene du allerede har gjennomført bli innpasset i din utdanningsplan.
Det er viktig å opprette dialog med studieprogramleder/ studieveileder om arbeidssituasjonen som du står i. Da kan det utarbeides en plan for hvor mange og hvilke emner du skal følge. Dette bør være en plan som arbeidsgiver er enig i og kan tilrettelegge for, slik at du kan være fysisk til stede på campus de dager og timer undervisningen finner sted, i de emner du følger.