Syv nye ledere er tilsatt ved NTNU

NTNUs styre har tilbudt Geir Egil Dahle Øien (58) og Toril A Nagelhus Hernes (57) stillingene som prorektorer ved NTNU de neste fire årene. Dahle Øien blir prorektor for utdanning og Hernes for forskning og innovasjon. I tillegg er fire nye dekaner og museumsdirektør ved Vitenskapsmuseet også tilsatt.

Thor Brødreskift / Elin Iversen / NTNU

Med dette er alle de tre prorektorene for perioden 2025 – 2029 utpekt. På forrige styremøte ble Monica Rolfsen tilsatt som prorektor for samfunnsansvar og formidling. 

– Det nye rektoratet blir et meget kompetent team. Jeg er trygg på at vi vil fylle rollene som ledere for hele NTNU og alle våre campuser, sier rektor Tor Grande. 

Moderniserer studiene 

Geir Egil Dahle Øien var i ti år, frem til 2019, dekan ved Fakultet for Informasjonsteknologi og elektroteknikk. I tiden etterpå har han blant annet ledet en stor utredning om fremtidens teknologistudier. Den påfølgende moderniseringen av NTNUs teknologiutdanninger gjennomføres nå med støtte fra NTNUs Centre for Science and Engineering Education Development (SEED), som også ledes av Dahle Øien. 

– Våre uteksaminerte kandidater er NTNUs viktigste samfunnsbidrag, og vi har et stort ansvar i å tilby fremtidsrettet, internasjonalt attraktiv og samfunnsrelevant utdanning av høy kvalitet, sier Dahle Øien. 

– Kvalitet viktigst 

Dahle Øien mener at selv om NTNUs økonomiske situasjon er anstrengt, så bør ambisjonen fortsatt være å øke kvaliteten i utdanningene; 

– Vi må svare raskere på endrede behov i samfunnet og tenke nytt, blant annet for å møte utfordringer knyttet til bærekraft og digitalisering. Det blir også viktig å gjøre oss mer attraktive for internasjonale studenter, fremholder han. – Jeg gleder meg til å samarbeide om disse målene med alle NTNUs ansatte, studenter og samarbeidspartnere i våre tre campusbyer. 

Dahle Øien er utdannet sivilingeniør og tok også doktorgrad ved Norges tekniske høgskole (NTH). Hans fagområde er informasjons- og kommunikasjonsteori. Han har tidligere vært ansatt ved Høgskolen i Stavanger, og vært gjesteforsker ved EURECOM i Frankrike og ved Aarhus Universitet i Danmark. Mesteparten av yrkeskarrieren har han tilbrakt ved NTNU, hvor han både har jobbet vitenskapelig og vært leder. 

Det var fem søkere til stillingen som prorektor for utdanning. 

Hernes fortsetter som prorektor

Toril A. Nagelhus Hernes har vært prorektor for nyskaping ved NTNU siden 2017 og professor siden 2006. Etter at Tor Grande i vår rykket opp fra prorektor for forskning til rektor har hun også hatt ansvar for forskningsområdet. 

Hun er utdannet sivilingeniør og har dr.grad fra NTNU innen biofysikk og medisinsk teknologi. Hun var ansatt i Sintef og ved St.Olavs hospital før hun i 2013 ble tilsatt som instituttleder ved NTNU. I perioden som prorektor har hun jobbet mye med utvikling av interne støttefunksjoner for innovasjon, styrket samarbeidet med arbeidslivet og forsknings-og innovasjonspolitikk nasjonalt og internasjonalt. 

– Jeg er utrolig glad og takknemlig for å få muligheten til å videreutvikle forsknings- og innovasjonsaktiviteten ved NTNU fremover, sier Hernes. Hun ser det som en av sine viktigste oppgaver å legge til rette for at fagmiljøene og forskertalentene får tilstrekkelig tid til forskning, har fremtidsrettede laboratorier og kan videreutvikle samarbeid med arbeidslivet og det internasjonale kunnskapssamfunnet; 

– Dette er avgjørende forutsetninger for å fortsatt lykkes med deltagelse i EUs rammeprogram og for å få økt finansiering av prosjekter fra Norges Forskningsråd, understreker hun. 

Det var 13 søkere til stillingen som prorektor for forskning og innovasjon. 

Viserektorer tilsettes i mars 

Den nye toppledelsen (rektoratet) ved NTNU vil i alt bestå av sju personer. I tillegg til rektor og tre prorektorer inngår også direktør for organisasjon og infrastruktur og viserektorene i Gjøvik og Ålesund i ledergruppa. Rektoratet blir komplett når styret i mars skal tilsette viserektorer for en ny periode.

Fire dekaner og museumsdirektør tilsatt 

NTNUs styre har i dag også tilsatt fire dekaner og direktør for Vitenskapsmuseet. To av lederne vil fortsette i samme stilling som de har nå, hvis de takker ja. 

Lederne går inn i åremålsstillinger som varer fra 2025 til 2029. 

– Vi hadde mange gode søkere. Dette viser at det er attraktivt å være leder ved NTNU, slår rektor Tor Grande fast. Han har selv vært med på prosessene med å finne kandidater til alle de fem lederstillingene. 

– Mange viktige oppgaver venter. Dem må vi løse som et samlende og fremtidsrettet lederteam, legger rektor til. 

Fakultet for samfunns- og utdanningsvitenskap

Dekanstillingen tilbys Tine Arntzen Hestbek (57). Hun har hatt jobben siden 2020. Hestbek er samfunnsviter og pedagog, med faglig bakgrunn fra Program for lærerutdanning. Her var hun dosent inntil hun i 2015 ble prodekan for utdanning ved Fakultet for samfunnsvitenskap og teknologiledelse.

Det var seks søkere til stillingen. 

Foto: Elin Iversen

NTNU Vitenskapsmuseet 

Også her får nåværende leder fornyet tillit. Hans K. Stenøien (55) har vært direktør siden 2021 og han konkurrerte denne gangen ut to andre søkere. Stenøien er professor i evolusjonsbiologi der han særlig har studert torvmoser og prosesser som ligger til grunn for biologisk mangfold. Han har sin utdanning og har tilbrakt mesteparten av sin yrkeskarriere ved NTNU, med unntak av tre år som ansatt ved Uppsala universitet. 

Foto: Åge Hojem

Fakultet for økonomi 

Ved Fakultet for økonomi slutter nåværende dekan Monica Rolfsen ved årsskiftet når hun rykker opp til å bli prorektor for samfunnsansvar og formidling. I alt seks søkere konkurrerte om å bli hennes etterfølger som dekan. Styret valgte Marielle Christiansen (59) som siden 2017 har ledet Institutt for industriell økonomi og teknologiledelse. Hun har vært professor i operasjonsanalyse fra samme institutt siden 2003, hvor hun er spesielt anerkjent for sin forskning innenfor maritim transport og logistikk optimering. Hun har tidligere jobbet både i full- og bistilling som forsker i Sintef. 

Foto: Elin Iversen

Fakultet for ingeniørvitenskap 

Styret besluttet her å tilby dekanstillingen til Vikas Thakur (45). Han er dekan ved Fakultet for teknologi og realfag ved Universitetet i Agder, men var før dette i fire år leder for Institutt for bygg- og miljøteknikk ved NTNU-fakultetet som han nå har fått tilbud om å lede. Han har også vært prodekan for bærekraft samme sted. Han er professor i geoteknikk og har jobbet både som forsker i Sintef og sjefingeniør i Statens vegvesen. 

Det var opprinnelig tre søkere til dekanstillingen ved Fakultet for ingeniørvitenskap, men en av disse trakk søknaden før styret behandlet saken.

Foto: Svein Rødskog

Det humanistiske fakultet 

Terje Lohndal (39) er tilbudt dekanstillingen. Han har siden 2021 vært prodekan for forskning, formidling, nyskaping og kunstnerisk utviklingsarbeid samme sted. 

Lohndal tok grunnutdanning ved Universitet i Oslo og senere dr.grad ved University of Maryland. Han ble ansatt som førsteamanuensis ved NTNUs Institutt for språk og litteratur i 2012. Året etter ble han utnevnt som professor i engelsk lingvistikk og ble dermed Norges yngste professor. Han har utmerket seg faglig i flere sammenhenger, blant annet som mottaker av Nils Klim-prisen for 2014. 

– Humanistiske fag er viktige for NTNUs samfunnsoppdrag, og de er helt nødvendige dersom vi skal greie å løse vår tids store utfordringer. Jeg ser fram til å jobbe sammen med studenter og ansatte for å sikre best mulige vilkår for kjernevirksomheten framover, sier Lohndal.

Det var fem søkere til dekanstillingen ved dette fakultetet.

Foto: Elin Iversen

Begynner 1.august 2025 

De nye dekanene og museumsdirektøren vil etter planen tiltre stillingene 1.august 2025, med unntak av Marielle Christiansen som overtar som fungerende dekan for Monica Rolfsen allerede ved kommende årsskifte. 

På neste styremøte, 28.januar 2029, kommer tilsettingene i ytterligere tre dekanstillinger opp til behandling. Dette gjelder topplederne ved fakultetene for naturvitenskap, medisin og helsevitenskap, samt informasjonsteknologi og elektroteknikk.