Årets ansattpriser ble i dag offentliggjort. Prorektorene Toril Nagelhus Hernes, Marit Reitan og Tor Grande samt organisasjonsdirektør Bjørn Haugstad delte ut prisene. Rektor Anne Borg ledet arrangementet. Prisene presenteres her i den rekkefølgen de ble delt ut under en høytidelig seremoni.
NTNUs pris for forskning og kunstnerisk virksomhet
Prisen for forskning og kunstnerisk virksomhet skal være en anerkjennelse for oppnådde resultater på høyt internasjonalt nivå og en anerkjennelse for særlig fremragende resultater.
Årets pris går til professor Edgar Hertwich ved Institutt for energi og prosessteknikk.
Prisvinneren er professor i industriell økologi og har en ekstraordinær publikasjonshistorikk med 200 artikler registrert i Scopus og en H-index på over 60. Prisvinneren publiserer jevnlig i anerkjente tidsskrifter som Science og Nature Geoscience, Nature Energy, Nature Climate Change, og Nature Communications.
Hertwich har også ledet en rekke større EU-prosjekter – og er en sentral bidragsyter i flere nasjonale forskningssenter.
Det er likevel prisvinnerens omfattende og viktige bidrag på den internasjonale arenaen – for klimaforskning – som er den viktigste begrunnelsen for tildeling av prisen.
I 2022 ble prisvinneren utnevnt som en av 15 medlemmer i EUs nye klimaråd.Prisvinneren leder arbeidet med ressurseffektivitet og klima i FNs Ressurspanel og har bidratt som forfatter i FNs klimarapport.
Edgar Hertwich er svært aktiv i debatten rundt klimaspørsmål via Twitter, egen blogg, Youtube, via medier som Dagens Næringsliv og foredrag på arenaer som Ungdommens Klimatoppmøte og Europakommisjonen.
Professor Hertwich er blant verdens topp 100 forskere i miljøvitenskap og klimaforskning ifølge rangeringer produsert av henholdsvis Stanford Universitet og Reuters.
Les mer om prisvinnerens arbeid og juryens begrunnelse.
NTNUs pris for forskningsformidling
Prisen for forskningsformidling tildeles en ansatt eller enhet for allmennrettet forskningsformidling av særlig høy kvalitet og betydning.
Årets prisvinner er Kam Sripada, leder for Senter for digitalt liv Norge.
Kam Sripada står fram som en eksepsjonelt initiativrik, uredd og kreativ formidler, med stort engasjement og stor gjennomføringsevne.
Prisvinneren har svært god bevissthet omkring allsidig bruk av ulike kommunikasjonskanaler og virkemidler rettet mot ulike målgrupper: sosiale medier, podkast, åpent tilgjengelige webinarer, kronikker og intervjuer, Youtube-videoer, infografikk, presentasjoner og foredrag.
Juryen ser et sterkt engasjement for at forskningen skal utgjøre en forskjell. Juryen er imponert over gjennomslaget for formidlingen på viktige og relevante arenaer i internasjonal sammenheng.
Prisvinneren evner å løfte et tematisk forskningsfelt som er viktig for svært mange mennesker, men som i mange sammenhenger er underkommunisert. Forskningen og forskningsformidlingen fremmer barnehelse og tar opp sentrale problemstillinger knyttet til miljøtrusler mot global barnehelse.
Samarbeid med UNICEF har ført til konkrete tiltak for barns helse, og forskeren har stått i spissen for at UNICEF i 2021 etablerte det globale programmet Healthy Environments for Healthy Children.
Tross sin unge alder har hun etablert seg som en stemme i samfunnsdebatten og som blir lyttet til internasjonalt i de mest framtredende fora for helse og miljø, som UNICEF og den internasjonale klimakonferansen COP27. Hun formidler med en tematikk og med en tilnærming som på fremragende vis representerer NTNU sitt mål om «kunnskap for en bedre verden».
Les mer om prisvinnerens arbeid og juryens begrunnelse.
NTNUs pris for utdanningskvalitet
Prisen for utdanningskvalitet skal være en inspirasjon for andre og bidra til å videreutvikle kvaliteten på utdanning og belønne utvikling som fremmer studentenes læring.
Prisen går til TverrSam ved leder og professor Aslak Steinsbekk og koordinator og førsteamanuensis Hild Fjærtoft.
TverrSam er en tverrfaglig utdanning innen samhandling for ti studieprogram fra tre fakultet innen medisin-, helse- og sosialfag. TverrSam gir studentene samhandlingskompetanse, og tiltaket er i stadig utvikling i takt med tjenestenes behov for kompetanse.
Tiltaket er godt forankret i alle utdanningene som deltar. Studenter beskriver tiltaket som et veldig nyttig prosjekt som gir dem kjennskap til profesjoner som de ikke kjenner til, men som de vil arbeide tett med når de er ferdigutdannet. Det er utfordrende å få til samhandling, og TverrSam har fått til det som flere andre profesjonsutdanninger ønsker. TverrSam som prosjekt imponerer.
Les mer om prisvinnernes arbeid og juryens begrunnelse.
NTNUs pris for nyskaping og samarbeid med arbeidslivet
Prisen tildeles en ansatt eller et fagmiljø som har bidratt til å fremme og synliggjøre
• NTNUs mål for forskningsbasert innovasjon, entreprenørskap, nyskaping og/eller
• samarbeid med samfunns- og næringsliv
Prisen går til Patrick Bours, professor ved Institutt for informasjonssikkerhet og kommunikasjonsteknologi.
Professor Bours og hans team har gjennom sitt avanserte og fremtidsrettede virke innenfor fagområdene atferdsbiometri, kontinuerlig autentisering og maskinlæring, bidratt sterkt til utviklingen av forskningsbaserte innovasjoner for å bekjempe svært alvorlig kriminalitet rettet mot barn og unge verden over. Dette i tett samarbeid med betydningsfulle samfunns- og næringslivsaktører.
Professor Bours’ forskning og kunnskapsproduksjon er både ny og nyttig, og gjennom oppstartsbedriften AiBA AS jobbes det nå med å få kunnskapen anvendt og nyttiggjort. Patrick Bours’ virke er sterkt i tråd med NTNUs strategiske målsettinger.
Les mer om prisvinnerens arbeid og juryens begrunnelse.
NTNUs pris for likestilling og mangfold
NTNUs pris for likestilling og mangfold tildeles de/dem som har klart å fremme likeverd og toleranse på tvers av livssyn, kultur og kjønn.
Prisen går til førsteamanuensis Thomas Richard Hilder ved Institutt for musikk for hans store engasjement og bidrag til å skape likestilling og mangfold ved NTNU.
Thomas Richard Hilder har vært pådriver for intern infrastrukturbygging ved sitt institutt. Han leder «Ressursgruppe for Inkludering, Likestilling og Mangfold» som arrangerer seminarer, samtaler og workshops for ansatte og studenter.
Hilder bidrar både nasjonalt og internasjonalt med forskning og setter agendaen innen sitt fagfelt. Blant annet leder han LGBTQ+ Music Study Group som organiserer symposier, er bloggredaktør og administrerer mentorprogram for å støtte LGBTQ + musikere og forskere.
Han er med-leder for LHTBQ+ Ansatte nettverk hvor de organiserer sosiale arrangementer og bidrar til å gjøre NTNU til en mer LHBTQ+-vennlig arbeidsplass.
Juryen berømmer hans fremragende innsats for en sårbar gruppe som opplever økende grad av trusler og vold.
Les mer om prisvinnerens arbeid og juryens begrunnelse.
NTNUs pris for arbeidsmiljø
Årets arbeidsmiljøpris går til instituttleder Einar M. Rønquist, Institutt for matematiske fag.
Einar M. Rønquist beskrives som en dyktig leder som bidrar positivt med sin lederstil og væremåte. Han viser en inkluderende holdning og spesielt fremheves hans omsorg for instituttets mange nasjonaliteter og nye kolleger. Med sin faglige dyktighet og vilje til å hjelpe andre bidrar han også sterkt på fakultetsnivå.
Arbeidsmiljøundersøkelsen, som er gjennomført flere ganger i hans lederperiode, viser at han har en lederstil som er direkte årsak til at medarbeidere trives godt ved instituttet. Relasjonsorientering, annerkjennelse og tydelighet i forventninger fremheves som spesielt positivt.
Resultatene viser også fravær av personkonflikter på instituttet og høy grad av respektfull omgangstone blant alle ansatte. Einar M. Rønquist beskrives som en proaktiv leder med en egen evne til å forutse utfordringer knyttet til instituttets arbeidsoppgaver og til å løse dem før de blir til et problem.
Han omtanke for sine medarbeidere, både faglig og personlig, er unik, og han samarbeider tett og godt med ansatte og studenter på instituttet.