AI-laben får 40 millioner kroner  

NTNU og SpareBank 1 SMN inngår et historisk samarbeid om kunstig intelligens. Samarbeidsavtalen innebærer at SpareBank1 SMN blir partner i AI-laben, og at det settes av 8 millioner krone årlig til forskning på KI de neste fem årene.  

Bilde av 3 personer. Fra venstre konsernsjef Jan- Frode Janson, teknologisjef SMN Astri Undheim, og rektor Tor Grande ved NTNU.
Konsernsjef Jan-Frode Janson, konsernsjef for teknologi og utvikling Astrid Undheim og rektor Tor Grande.

This article is also available in English.

-Ja, dette er juleaften, nyttårsaften, 17. mai og bursdag på en dag, uttalte forsker Inga Strümke da avtalen ble gjort kjent. 

Pengene de neste fem årene skal gå til tre områder.  

  1. Ansvarlig KI i et samfunnsperspektiv.  
  1. Forebygging av økonomisk kriminalitet.  
  1. Kompetanse, etter- og videreutdanning for næringslivet i Midt-Norge. 

Et historisk viktig løft  

– Dette er et historisk løft for banken. Pengene går til et miljø som leverer forskning i verdensklasse innenfor et felt som står overfor en teknologisk revolusjon.  Vi går inn med ledelsesfokus og vi går inn med data. Vi går helhjerta inn, understreket konsernsjef Jan-Frode Janson fra Sparebank 1 SMN 

Konserndirektør for teknologi ved banken, Astrid Undheim, som var med å starte opp AI-laben i 2017, var også fornøyd med avtalen. Hun beskrev samarbeidet som et viktig bidrag til å bygge og styrke konkurransefortrinnet for norsk næringsliv i Midt-Norge.  

NTNUs DNA 

NTNU var representert med både rektor, prorektor, dekan, instituttleder og folk fra fagmiljøet på kunstig intelligens. Rektor Tor Grande var godt fornøyd med avtalen, og trakk fram at det å samarbeide med omverdenen er en viktig del av NTNUs DNA.  

– Dette er et solid steg, også for lokalt næringsliv, sa han. 

– Jeg er hoppende glad i dag. Dette er så viktig for oss.  Tusen takk til Sparebank1. Jeg vil takke dere for at dere har tro på oss i NTNU, sa dekan og styreleder i AI-laben Ingrid Schjølberg.  

Heri Ramampiaro er både instituttleder og leder av AI-laben hadde følgende å melde:   

– Vi er avhengig av samarbeid med næringslivet for å kunne teste ut forskningen vår i praksis. Dette betyr mye for oss, strålte han. 

Studentene ved Gløshaugen 

Konserndirektør for kommunikasjon og merkevare Rolf Jarle Brøske ledet seansen der samarbeidsavtalen ble gjort kjent. Han la ikke skjul på at det var ekstra stas å få snakke med forsker Inga Strümke om framtida til kunstig intelligens. 

– Det her er helt fantastisk. Det viser en forståelse for at man er nødt til å satse for å kunne hevde seg.  Vi har et avansert system som ikke tenker som et menneske, vi må sørge for at det blir trygt, sa Inge Strümke. Hun poengterte at dette ikke var et KI-kappløp, men et mål om at vi selv skal kunne bestemme hvordan kunstig intelligens skal forme samfunnet vårt.  

– Er du her om fem år? spurte Brøske Strümke og antydet at det sikkert ikke manglet på spennende jobbtilbud. 

– Jeg flytta tilbake til Trondheim på grunn av Gløshaugen. Det er på grunn av de flinke master- og doktorgradsstudentene at jeg er her, sier Inga.  Jeg blir.