Innsatsleder på skadestedet er viktig, men retningslinjene spriker

Innsatsleder for helsearbeidere skal sørge for god koordinering av arbeidet de skal utføre for eksempel etter en stor trafikkulykke. Likevel kan opplæringen av disse lederne og retningslinjene de skal jobbe etter være tilfeldig.

Paramedisinstudenter bak rattet i en ambulanse. Foto
Paramedisin-studentene Vilde Kjellbakken Knapp og Ida Annie Johnsen (ikke avbildet) vant Publikumsprisen for beste abstrakt under Ambulanseforum. Foto: Oda Hveem, NTNU

Det er ett av funnene som paramedisin-studentene Ida Annie Johnsen og Vilde Kjellbakken Knapp gjorde da de skrev bacheloroppgave ved NTNU i Gjøvik våren 2024. Nå har de fått Publikumsprisen for beste abstrakt, altså sammendrag, under Ambulanseforum.

De konkurrerte med 17 abstrakt fra 12 utdanningsinstitusjoner, helseforetak, sykehus, etater og stiftelser. I konkurransen var det abstrakt fra syv bacheloroppgaver, fire masteroppgave, to ble definert under forskning og fire PhD.

Hensikten med Ambulanseforum er å vise frem forskning og utvikling som er gjennomført, igangsatt, eller om spesielt aktuelt i planleggingsfasen.

– Det var ærefullt å vinne publikumsprisen for beste abstrakt. Vi var både takknemlige og stolte, sier Vilde Kjellbakken Knapp.

Hun er opptatt av at funnene skal nå ut til ambulansepersonell og de andre nødetatene vi samarbeider tett med i arbeidshverdagen.

– Målet er at denne litteraturstudien kan bidra til å understreke behovet for nasjonal forskning på taktisk nivå prehospitalt, og motiverer til det, sier Knapp.

Innsatsleder helse (ILH) skal lede helsetjenestens samlede innsats og er kontaktperson for AMK-sentralen og de andre nødetatene. Retningslinjene er mange, blant annet om organisering på skadested. Samtidig varierer retningslinjene for innsatsledere fra helseforetak til helseforetak. Knapp og Johnsen fant at felles situasjonsforståelse er en suksessfaktor for innsatsledelse.

Her kan du lese mer om vinnerne.

Paramedisin-student Ida Annie Johnsen i uniform. Foto
Oppgavpartner Ida Annie Johnsen har flyttet til hjembyen Bodø, og har som mål å bli redningspersonell på helikopter. Foto: Privat

Les mer: Første kull med paramedisin fra Gjøvik – nå vil Ida til værs

Vilde Kjellbakken Knapp er fra tidligere utdannet sykepleier ved NTNU i Gjøvik. Og nå altså også paramedisiner. Nå jobber hun ved akuttmottaket på Orkdal sykehus og ved legevakten for Orkdal-regionen.

– I stillingene har jeg et godt utbytte av begge bachelorutdanningene, sier Knapp.

– Å være student ved pilotkullet av bachelorutdanningen i Paramedisin har vært en unik opplevelse. Studietiden var lærerik og krevende. I tillegg har jeg fått et vennskap for livet, sier Knapp, som også takker veileder Inger Lund-Kordahl for støtte under oppgaveskrivingen.