Manuel Heitor: Europa må redusere hjerneflukt, og våge å eksperimentere mer

Professor og tidligere forskningsminister i Portugal Manuel Heitor er på besøk ved NTNU. I en gjesteforelesning var han tydelig på at Europa står overfor store utfordringer som må løses dersom kontinentet skal hevde seg globalt innenfor innovasjon og forskning.

Heitor-besøk
Rektor Tor Grande, Emanuel Heitor og Toril Hernes foran Hovedbygget på Gløshaugen mars 2025. Det var et omfattende program som var lagt opp for Heitor da han gjestet landets største universitet.

—Vi har gode muligheter for å lykkes, men da må vi samordne oss, akselerere og handle i forskningspolitikken, sa Manuel Heitor med henvisning til rapporten «Align, Act and Accelerate» som er bedre kjent som Heitor-rapporten.

Europa må ta mer risiko

Heitor understreket at Europa må bli mer risikovillig og akseptere at det kommer til å bli gjort feil, som en naturlig del av kreativ innovasjonsprosess. Han påpekte at teknologiske endringer skjer i et akselererende tempo, og at Europa må investere mer i banebrytende grunnforskning og innovasjon.

— Europeisk forskning er sterkt regulert og preget av fragmentert finansiering, hvor 90 prosent av midlene kommer fra nasjonale kilder og kun 10 prosent fra EU. Dette hemmer utviklingen, argumenterte Heitor for.  

Heitor er opptatt av at det må bli enklere å eksperimentere og teste seg frem. Et forslag han trakk frem var at det burde opprettes en “Experimental Unit” under Det europeiske innovasjonsrådet (EIC) for å skape en mer fleksibel og offensiv satsing på forskning og teknologiutvikling.

«Brain drain» må bli til «brain gain»

I mange europeiske land kan det ta 15 – 20 år før en ung førsteamanuensis blir forfremmet til professor. Når både arbeidsbetingelsene og karrieremulighetene er dårligere i Europa, så er det mange forskere fra land som eksempelvis Spania, Italia og Polen som forlater kontinentet. Da tappes Europa for den kreative skaperkraften som man trenger for å bli mer konkurransedyktig i årene som kommer.

Heitor foreslo blant annet det burde lanseres et program som heter «Choose Europe», som kan bidra til å tiltrekke unge talentfulle forskere til europeiske institusjoner. Han trakk videre frem at nordiske land som Norge har gode arbeidsbetingelser for unge forskere sammenlignet med andre europeiske land. Det bidrar til å forhindre hjerneflukt i det lange løp, og er et fortrinn som må bevares.

NTNU en viktig stemme i Europa

Heitor berømmet NTNU for å være en tydelig aktør i den europeiske forskningsdebatten.

— NTNU er en viktig stemme i Europa. Den stemmen bør brukes enda mer. Jeg tror ikke dere er klar over hvor stor innflytelse dere har, sa Heitor som oppfordret NTNU til å delta i samtalen om utformingen av det neste rammeprogrammet der det siste ordet ennå ikke er sagt om både utforming og omfang.

Manuel Heitor fikk også omvisning både på Lerchendal gård og Norsk Havteknologisenter ved NTNU.