Stor tro på prosjekt om energi og bærekraft

EU og Horizon2020 har tildelt 42 millioner NOK (4 mill. Euro) til et prosjekt om energieffektivisering. Prosjektet ledes av NTNU, og handler om oppgradering til smarte bygninger gjennom innovativ bruk av eldre utstyr. Ålesund kommune er blant samarbeidspartnere.

Blomsteroverrekkelse ved NTNU.
Prosjektleder Amin Moazami ble hedret med blomster av faggruppeleder Razak Seidu fra Institutt for internasjonal forretningsdrift. Foto: Else Britt Ervik/NTNU

– Forskningsprosjektet «COLLECTiEF» vil forbedre, implementere, teste og evaluere et energistyringssystem basert på Collective Intelligens (CI), forteller prosjektleder Amin Moazami. Han er førsteamanuensis ved Institutt for havromsoperasjoner og byggteknikk ved NTNU i Ålesund.

Eldre hus kan også bli smarte

Det skal bli enkelt og sømløst å integrere eldre utstyr i eksisterende bygninger og urbane energisystemer. Et viktig mål er reduserte kostnader ved installering og enklere dataoverføring. Samtidig skal datasikkerhet, energifleksibilitet og klimabestandighet styrkes.

– Det er verdt å merke seg at Horizon2020 har stor tro på prosjektet. Søknaden fikk toppkarakteren 15,00 i EU sin gradering av forskningsprosjekt. Dette er veldig spesielt og imponerende for en ung forsker, sier professor Razak Seidu, faggruppeleder ved Water and Environmental Engineering Group ved instituttet.

Samarbeidspartnere:

NTNU er prosjektleder med Amin Moazami, og mottar 6,5 mill. kr.

Ålesund kommune, mottar 1,7 mill. kr.

EM Systemer AS, landsdekkende bedrift med hovedkontor i Oslo: Utvikler og leverer energieffektive systemer og tekniske løsninger for kommersiell bygningsdrift. De mottar drøye 1,8 mill. kr.

Det er også flere internasjonale samarbeidspartnere.