Tre Amanda-nominasjoner til Norwegian Dream

Onsdag 14. juni annonserte juryen for Amandaprisen, vår nasjonale filmpris, de nominerte filmene i 2023. Spillefilmen Norwegian Dream, med regi av Leiv Igor Devold fra NTNU, er nominert i tre kategorier.

Bilde av regissør Leiv Igor Devold.
Tre Amanda-nominasjoner til Norwegian Dream: En svært takknemlig og glad regissør, Leiv Igor Devold. Foto: Håvard Wettland Gossé.

– For meg betyr Amanda-nominasjonene veldig mye, jeg er svært glad og overrasket, sier regissør Leiv Igor Devold, som er takknemlig og ydmyk over anerkjennelsen fra Amanda-juryen.

Onsdag 14. juni annonserte juryen for Amandaprisen 2023, Norges nasjonale filmpris, årets nominerte filmene.

Norwegian Dream er nominert i kategoriene beste regi, beste manus og beste mannlige hovedrolle. Hvem som vinner blir offentliggjort ved utdelingen under Den norske filmfestivalen i Haugesund, 19. august.
Norwegian Dream er en film om skeiv kjærlighet på et fiktivt fiskebruk på kysten av Trøndelag, i et arbeidsmiljø med ulike norske minoriteter.

Filmen er en lavbudsjettfilm produsert i regionen og hadde premiere under årets Kosmoramafestival i Trondheim i mars.

Bilde fra den røde løperen under Kosmorama. Produsent Håvard Wettland Gossé, regissør Leiv Igor Devold og skuespillerne Karl Bekele Steinland og Hubert Miłkowski.
Fra premieren av Norwegian Dream under Kosmorama: Fra venstre: Produsent Håvard Wettland Gossé, regissør Leiv Igor Devold og skuespillerne Karl Bekele Steinland og Hubert Miłkowski. Foto: Sondre Garten-Stolpnes.


– Å få tre nominasjoner i så viktige kategorier som manus, beste mannlige skuespiller og regi, gjør at jeg senker skuldrene litt, spesielt etter den sterke kritikken vi fikk fra deler av det polske miljøet i Norge i sosiale medier, sier Devold. Han er stolt over det de har fått til i fellesskap og håper at nominasjonene gjør at flere vil se filmen som kan leies på nett fra 17. juni.

Devold er førsteamanuensis ved Institutt for kunst-og medievitenskap (IKM) ved NTNU. I mars fikk han NTNUs filmpris 2023, blant annet for Norwegian Dream og for sin innsats i filmmiljøet i regionen.

Devold er selv halvt polsk og halvt norsk, og har lenge hatt lyst til å lage en film om den største nasjonale minoriteten i Norge, polakkene.

Devold mener at det er spesielt viktig at en film som tematiserer skeiv kjærlighet, fremmedfrykt og arbeideres rettigheter får en slik anerkjennelse.

– Jeg ser hvor tøft det er for mange under årets pride, ett år etter skytingene under Oslo Pride. Da er jeg ekstra glad over at en film med budskapet om at det skal være trygt for alle å komme ut, løftes frem. Det er viktig med synlighet og representasjon av minoriteter i norsk film, sier Devold.

Les mer om Norwegian Dream i dette intervjuet med Igor Devold.

Portrettbilde av Håvard Wettland Gossé, Gjermund Gisvold og regissør Leiv Igor Devold foran en murvegg
Flinke filmfolk i Trondheim: Fra venstre produsent Håvard Wettland Gossé, en av tre manusforfatter, Gjermund Gisvold og regissør Leiv Igor Devold. Foto: Sondre Garten-Stolpnes.


Filmregi som kunstneriske utviklingsarbeid ved NTNU

Filmen Norwegian Dream er laget som en del av Devolds arbeid ved NTNU. Som førsteamanuensis i film- og videoproduksjon driver han med kunstnerisk utviklingsarbeid i tillegg til til å undervise og veilede studenter.

Kunstnerisk utviklingsarbeid er en type forskning hvor sluttproduktet er et kunstnerisk arbeid, som en utstilling, konsert, forestilling eller film. Devold jobber særlig med regi og karakterutvikling i sin forskningstid. 

– Da jeg kan bruke tid på filmutvikling og produksjon, kunne jeg fordype meg ekstra i arbeidet med skuespillerne med vekt på bygging av karakter hele prosessen med filmen. Jeg har for første gang brukt ekstra mye tid i forkant med de unge skuespillerne for å bygge tillit, utforske teknikker for skuespill og fordype oss i karakterene de skulle fremstille. Da er det ekstra gøy med nominasjonene for regi, beste skuespiller og også manus som også henger sammen med karakterutvikling, forteller Devold og gir honnør til manusforfatterne for å ha gjort en fantastisk jobb.

Han forteller at det ville vært umulig å fordype seg på denne måten over så lang tid, uten være ansatt ved NTNU.

– Å bli nominert til en Amandapris for beste regi viser at det blir gjort kunstnerisk utviklingsarbeid innen film på et høyt nasjonalt nivå, sier Devold. Denne uka reiser han til San Francisco for å vise filmen på verdens største og eldste skeive filmfestival.

– Å vise filmen her bekrefter at vi også hevder oss på et høyt internasjonalt nivå. Jeg mener at det er viktig både for NTNU og for regionen, som jeg håper kan bli et kraftsenter for film i Norge, avrunder regissør og førsteamanuensis Leiv Igor Devold.


Å gi en stemme til de som følger drømmen om et bedre liv

Norwegian Dream er en polsk-norsk samproduksjon med utgangspunkt i et internasjonalt arbeidsmiljø på et fiskebruk, der det er flest polakker. Manus er utviklet av tre forfattere, to polske og en norsk. Gjermund Gisvold fra Trondheim var med i prosjektet fra begynnelsen. 

Manusforfatter Justyna Bilik fra Polen syns det er en stor ære å bli anerkjent for sitt bidrag til en historie fra et polsk samfunn i Norge.

– Jeg er spesielt takknemlig for at jeg som er skeiv manusforfatter kunne fortelle en kjent historie fra landet mitt, som blir sett og anerkjent utenfor Polen. Jeg håper at Norwegian Dream er et lite skritt videre inn i en bedre fremtid for polske LHBTQ+-personer og vår kamp for likestilling, sier Justyna Bilik.

Bilde fra filmen, nærbilde av skuespiller Hubert Miłkowski i rollen som Robert
Amanda-nominert: Skuespilleren Hubert Miłkowski i rollen som Robert, en ung, forelsket og forvirret fisker på kysten av Trøndelag.
Foto: Patryk Kin/ Spætt Film.

Hubert Miłkowski (født i 1999) fra Warszawa spiller hovedrollen som Robert og den unge skuespilleren har fått en Amanda-nominasjon for beste mannlige hovedrolle.

– Jeg syns det er svært givende å føle at arbeidet vi har gjort har blitt sett og anerkjent, i en film som forteller om visse grupper og identiteter som ellers er lite synlige, sier Hubert Miłkowski.

Rollen i Norwegian Dream er hans første jobb i utlandet. I filmen spiller han Robert, en polsk arbeidsinnvandrer, som flytter til kysten av Trøndelag og blir forelsket i kollegaen Ivar, som er åpent skeiv. Når Ivar støtter en streik på fabrikken må Robert velge mellom pengene han så sårt trenger eller kjærligheten.

Håp for den uavhengige, kunstneriske og regionale filmen

Filmens produsent, Håvard Wettland Gossé er utdannet i filmproduksjon fra NTNU og fikk NTNUs filmpris 2020. Han mener at de tre nominasjonene beviser at det er verdt det å holde på den uavhengige og kunstneriske filmen, i et stadig mer kommersialisert kinomarked. 

– Selv om kinopublikummet vårt ikke når opp til de store titlene på kino, vet vi at den er godt likt blant dem som har sett den. Disse nominasjonene bekrefter at vi har laget en god film som gir et varig inntrykk hos publikum. Det er rett og slett skikkelig stas, sier han.

Produsenten begynte i prosjektet i 2017. Han mener at det er en bragd at Norwegian Dream, som en lavbudsjettfilm, er nominert i hele tre kategorier.

Norwegian Dream er den første spillefilmen som er produsert av et trøndersk selskap. Det innebærer blant annet at vi har måttet klare å gjennomføre innspillingen uten produksjonsstøtte fra Norsk Filminstitutt, forklarer Wettland Gossé. Han mener at NTNU har vært en avgjørende partner på mange måter i dette prosjektet.

– At Igor har hatt mulighet til å fordype seg i regien gjennom kunstnerisk utviklingsarbeid har gjort at han har kunnet prioritere prosjektet på tross av et magert budsjett. I tillegg fikk vi tilgang på mye teknisk utstyr fra NTNU og kompetanse fra fagmiljøet ved Institutt for kunst- og medievitenskap, sier Wettland Gossé.

Norwegian Dream – nasjonal og internasjonal distribusjon

Siden verdenspremieren på Kosmorama-festivalen i begynnelsen av mars har Norwegian Dream hatt spesialvisninger over hele landet. Filmen er sett av over 6500 på kino.

Norwegian Dream vises nå på flere internasjonale filmfestivaler og har hatt kinopremiere i Polen, Canada og Tyskland. Førstkommende helg vises filmen i San Fransisco på Frameline, verdens største og eldste festival for skeiv film. Filmen er også solgt filmen til ulike steder i Nord-Amerika, Europa og Israel.

– Vi gleder oss veldig til å vise filmen under Oslo Pride og andre Pride-markeringer i løpet av året, og ikke minst til å turnere med filmen i Den kulturelle skolesekken, sier Wettland Gossé som gleder seg til å møte filmens viktigste målgruppe, de unge.

– Det et er veldig givende å møte tusenvis av ungdommer og høre deres tanker om filmen og temaene vi belyser. Vi håper filmen kan bidra til refleksjon og gode diskusjoner.