Oskar Keller designet en stol av den invaderende sitkagranen i sin masteroppgave i industriell design mens Sigrid Lyche Strandvoll og Jenny Fausa Torvik har kartlagt lokale ressurser og planlagt et ambisiøst transformasjonsprosjekt i Berlevåg i sin diplomoppgave i arkitektur.
Tildelingen av «DOGA-merket nykommer» – prisene fant sted på Design og Arkitektur Norge (DOGA) i Oslo torsdag 14. mars.
– Verden går hele tiden fremover, og derfor trenger vi friske tanker og impulser fra en ny generasjon designere og arkitekter. Det er her vi finner de spennende og uventede løsningene på viktige behov og utfordringer som vi må løse i årene som kommer, sier næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) ved tildelingen.
– Denne prisen løfter fram unge, visjonære løsninger på samfunnsaktuelle problemer. Her er det mye å lære. La disse seks prosjektene være en inspirasjon for alle som jobber med å forme og utforme samfunnet vårt, oppfordrer Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i DOGA.
Stolt dekan ved Fakultet for arkitektur og design
– Å bli tildelt «DOGA-merket nykommer» er en stor anerkjennelse av original skaperevne og særpreget problemløsning. I begge de to oppgavene som fikk prisen utforskes bærekraftig ressursbruk med høy faglig innsikt. Som dekan er jeg enormt stolt av å kunne si at prisvinnerne er utdannet hos oss, sier dekan Sara Brinch ved Fakultet for arkitektur og design.
– De mulighetene våre studenter får til å prøve ut egne ideer i prosjektbaserte oppgaver og bryne seg på aktuelle problemstillinger – ofte med kobling til eksterne aktører – gjør at designere og arkitekter utdannet ved NTNU evner å skape løsninger som blir lagt merke til, sier Brinch.
Årets vinnere føyer seg slik sett til tidligere vinnere av «DOGA-merket nykommer». Også i fjor vant studenter fra Fakultet for arkitektur og design prisen, da for en løsning innen interaksjonsdesign.
DOGA-merket nykommer hedrer og synliggjør de beste prosjektene fra studenter og nyetablerte innen design og arkitektur. I 2024 har juryen tildelt prisen til seks prosjekter, mens det var over 70 søkere.
Ressursbruket: Vil få nytt liv i gammel betong
Mange tettsteder rundt om i landet strever med synkende folketall. I kjølvannet av fraflyttingen står tomme bygninger og tapte muligheter. I sin diplomoppgave ved
NTNU utforsker arkitektstudentene Jenny Fausa Torvik og Sigrid Lyche Strandvoll hvordan forlatte betongbygg kan få nytt liv gjennom en økologisk tilnærming.
Les mer om Ressursbruket av Jenny Fausa Torvik og Sigrid Lyche Strandvoll
Fra pøbel til møbel: Vil finne ny bruk for sitkagran
Den vokser raskt, blir over 50 meter høy og kan leve i et halvt tusen år. Samtidig sprer den seg hyppig og fortrenger naturlig tilhørende arter. Så hva skal vi gjøre med den invaderende sitkagranen, også kjent som pøbelgran?
Siden treet likevel er her, så kan det like gjerne brukes til noe? Den erkjennelsen gjorde at designstudent Oskar Keller satte sitkagranen i sentrum av sin masteroppgave ved NTNU.
– Det hele startet med at NTNU ble kontaktet av en industriklynge i Stokmarknes. I dag går det meste av sitkagranen til palleproduksjon, og industriklyngen ønsket å se på alternativ bruk. Etter hvert havnet prosjektet hos meg. Jeg ønsket å vise fram de gode egenskapene som bor i sitkagranen, sier han.