De siste tre årene har mottaket av nye studenter og Fadderuka vært mer eller mindre preget av koronarestriksjoner. Hva tenker de to om dette?
– Det er deilig at vi endelig har frihet til å kunne henge sammen! At man kan møtes på tvers av instituttene uten hindringer, og ikke minst at vi kan gjennomføre de store arrangementene som var vanlige før.
– At ting er normalt og vanlig, blir godt for både faddere og nye studenter. Vi ser veldig frem til å introdusere de nye medstudentene for vakre Ålesund og det gode studiemiljøet, sier Ayda og Siri.
Til et nytt sted
Ayda og Siri var selv nye studenter høsten 2021. Begge kom tilreisende, fra Fredrikstad og Ski.
– Vi ble faktisk kjent under fadderuka 2021. Vi var veldig spent da vi kom. Vi kjente ingen mennesker, og var i en ukjent by. Fadderuka ble veldig viktig for oss, selv om den var preget av korona, forteller Siri.
– Vår egen klasse var delt i to, så det sier litt om hvordan restriksjonene påvirket opplegget. Det var veldig kjekt, men det hadde vært enda gøyere å få møte de andre helt fra starten av. På bioteknologistudiet er ikke klassene veldig store, siden det er mye lab- og gruppearbeid, så det var dumt at klassen ble splittet. Men nå er det heldigvis ikke slik lenger, supplerer Ayda.
De nye studentene som kommer til høsten, vil oppleve en fadderuke som nå er tilbake til normalen.
Verve medstudenter
Den første store oppgaven blir å verve medstudenter til å stille som faddere. For som ledere for Fadderuka skal Ayda og Siri lede en gjeng på ca. 20 studenter i et fadderstyre, som igjen skal lede ca. 200 faddere. De skal verve, lage program, gjøre avtaler med sponsorer, samarbeide med de fem ulike instituttene, og fordele små og store oppgaver til styret. Alt dette forarbeidet skal bygge opp til en flott Fadderuke ved studiestart i august.
Fadderuka er en viktig del av studiestart. Mange som ikke deltar, faller av fordi de ikke blir kjent med noen. Derfor anbefaler vi veldig at alle blir med!
Noe for alle
– Det skal være noe i programmet for alle. Mange får venner for hele studietiden under fadderuka. Selve faddergruppene deles inn litt forskjellig, men et eksempel kan være at en gruppe er 15 nye studenter og 3 faddere. Disse har egne aktiviteter, i tillegg til å gå sammen til de større arrangementene, forklarer Siri.
Ved NTNU i Ålesund er rundt halvparten av studentene tilreisende, noe som også gir de studentene som kommer fra Ålesund, mulighet til å få nye venner fra hele landet.
– Vi håper alle blir med! Når det gjelder programmet og lengden på fadderperioden så holder vi det litt hemmelig en stund til, men kan love at vi er i planleggingsfasen og at det blir en veldig bra fadderuke, sier Ayda.
Aktive i studentfrivilligheten
Det er et stort tiltak dere skal være ledere for, har dere noe erfaring med lignende?
– Ja, vi har erfaring fra linjeforeningsarbeid, noe vi også anbefaler de nye studentene å engasjere seg i! Via studentfrivilligheten får man erfaringer og venner.
De to studentene forteller at begge har vært aktive i Symbiosen, som er linjeforeningen for alle som studerer de biologiske fagene i Ålesund. Når de nå skal lede Fadderuka, drar de også med seg egne erfaringer som nye studenter, og at de i fjor stilte opp som faddere.
Et godt sted å studere
Hva blir den største utfordringen nå som dere skal være ledere for hele Fadderuka?
– Akkurat nå er det å få på plass styret og faddere. Dessuten er vi spent på å gjøre noe vi aldri har gjort før, men vi er klar for ansvaret og tenker det blir lærerikt.
Hva blir så det gøyeste?
– Å se at folk har det gøy! Og så blir det gøy når forarbeidet er ferdig og Fadderuka er i gang, og vi får bli kjent med de nye studentene.
Hva tenker dere om selve byen Ålesund?
– Ålesund er studentenes by!
– Den er ikke for stor, og man blir lett kjent med andre. Det er korte avstander og vakker natur.
Ayda og Siri legger til at de nye studentene under Fadderuka også skal bli blir kjent med Ålesund som by.
Helt til slutt: Hvordan fant dere to studiebyen Ålesund?
Fra Siri kommer det kontant:
– Jeg valgte byen etter studium.
Ayda flirer litt:
– Jeg hadde hørt om god fisk!