Årets formidler: Inga Strümke!

Vår egen Inga Strümke får Forskningsrådets formidlingspris 2023 for sitt formidlingsarbeid om kunstig intelligens. Det er første gang en forsker fra NTNU får denne gjeve prisen.

Inga Strümke står på en scene og snakker og gestikulerer
Foto: Kai T. Dragland/NTNU

This article is also available in English.

– Gratulerer så mye til Inga Strümke med formidlingsprisen. Vi trenger uredde forskere som deler kunnskapen sin i alle fag. Strümke har virkelig imponert med å opplyse og synliggjøre samfunnsdebatten på et så viktig felt som kunstig intelligens, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Sandra Borch.

Ny rekord i antall nominerte

41 forskere var i år nominert til prisen, noe som er ny rekord.

I sin begrunnelse skriver juryen blant annet:

«Vinneren av formidlingsprisen 2023 er en svært aktiv formidler som når ut til mange om et komplisert forskningsfelt som har konsekvenser for hele samfunnet. I sin formidling er hun opptatt av både på den faglige utviklingen av feltet kunstig intelligens, og hvordan kunstig intelligens har innvirkning på samfunnet. Hun deltar i samfunnsdebatten om kunstig intelligens med stort engasjement og formidlingsevne kombinert med høy faglig kunnskap.»

Både rektor Anne Borg og dekan Ingrid Schjølberg er stolte og glade på vegne av prisvinneren

– Det er første gang noen fra NTNU får denne prisen, så det var i grunnen på tide. Når Inga nå får denne prisen, så er det ingen i tvil om at det var et riktig valg. Det er en ære å få være tilrettelegger, heiagjeng og støtteapparat, sier dekan Schjølberg.

– Inga er et fantastisk forbilde og en viktig stemme i samfunnsdebatten. Gjennom sitt engasjement bidrar hun til å sette et stort og viktig tema på dagsorden. Hun er en dreven formidler som evner å treffe et bredt publikum som lytter og blir lyttet til, sier rektor Borg.

Mottok prisen på andre siden av kloden

Inga selv var befant seg på andre siden av jordkloden, da prisen ble delt ut i Oslo fredag. I Ingas fravær var det instituttleder ved Institutt for informasjonsteknologi og datateknikk, Heri Ramampiaro, som tok imot prisen på vegne av Inga.

– Inga er en fremragende formidler. Det er en gave å få være med å legge til rette for at hun skal kunne nå ut på så mange arenaer og i så mange kanaler som hun gjør. Det er også en stor glede å se betydningen av formidlingsarbeidet både ute i samfunnet og ikke minst den effekten hun har på studentene våre. Vi er mektig stolte i dag, sier Ramampiaro.

Takker fagmiljøet og apparatet

Inga Strümke hadde spilt inn en takketale der hun takket både fagmiljøet og apparatet rundt henne som har gjort det mulig for henne å bruke så mye tid og ressurser på formidling.

Der sier hun blant annet:

– Personlig mener jeg at det å gjøre forskningen tilgjengelig er like viktig som selve forskningen. Det er utrolig givende å føle at man er med på en reise som faktisk former samfunnet. Samtidig vet alle som kjenner meg at jeg er bekymret for hva fagfeltet mitt, kunstig intelligens, vil gjøre med samfunnet i den vonde retningen, sier Strümke

– Formidlingsprisen gir meg en større tyngde til å fortsette arbeidet med å diskutere de ulike sidene ved kunstig intelligens. Jeg har lært – nå også med en utrolig fin bekreftelse fra Forskningsrådet – at formidling funker, avslutter Strümke

Hele Ingas tale kan du se her