Europeisk pris til pilegrimsprosjekt

EU-prosjektet rurAllure høster anerkjennelse for sitt arbeid med bærekraftig turisme blant annet langs Gudbrandsdalsleden.

Pilgrimsvandring i fjellheimen. Foto.
EU-prosjektet rurAllure har de siste tre årene jobbet med å gjøre pilegrimsvandring til en mer tilrettelagt og tilgjengelig aktivitet. Nå høster de anerkjennelse for arbeidet sitt. Foto: Mattias Jansson/Nasjonalt Pilegrimssenter

Pilegrimsturisme er i vinden som aldri før. Likevel forblir et stort antall av tilbudene og severdighetene rundt ledene dårlig besøkt. Det har EU-prosjektet «rurAllure» søkt å gjøre noe med.

Universitetslektor Ole Edward Wattne har sammen med kollegaer fra Institutt for design og en rekke andre europeiske universiteter innhentet data og utviklet teknologi som gjør pilegrimer til aktive stedsutviklere. Foto: Merete Nyheim/NTNU

– De omkringliggende områdene kan tilføre pilegrimsopplevelsen mye innhold og verdi, forteller universitetslektor ved NTNU i Gjøvik Ole Edward Wattne.

Han har sammen med kollegaer fra Institutt for design og en rekke andre europeiske universiteter de tre siste årene jobbet med å gjøre pilegrimsvandring til en mer skreddersydd og tilgjengelig aktivitet. I prosessen har de innhentet data og utviklet teknologi som gjør pilgrimer til aktive stedsutviklere.

Les mer om rurAllure på Gemini

Nyskapende arbeid

Nå har prosjektet vunnet førsteprisen i kategorien «bærekraftig kulturturisme» i en europeisk prisutdeling. Prisen deles ut av det europeiske nettverket for kulturturisme (ECTN) i samarbeid med Europa Nostra, den europeiske reiselivskommisjonen og NECSTouR, og ble kunngjort 19. oktober 2023.

Prisen er blant de mest prestisjefylte utmerkelsene innen kulturturisme-industrien.

Dette er juryens begrunnelse:

rurAllure utmerket seg blant den imponerende gruppen av nominerte for sitt eksepsjonelle arbeid med digitalisering av kulturarv og utvikling av digitale verktøy for å gi skreddersydde opplevelser til vandrere og pilegrimer, samtidig som de forener lokale økonomiske samarbeidspartnere.

rurAllures nyskapende arbeid har bidratt til å dekke gapet mellom teknologi og tradisjon, og beriker pilegrimsferder og vandreopplevelser ved hjelp av digitale verktøy. Deres tilnærming gir reisende muligheten til å engasjere seg i autentiske kulturmøter samtidig som de sikrer bærekraften i disse opplevelsene og bruk av lokale ressurser via den teknologiske plattformen rurAllure og tilhørende mobilapplikasjon.

– Viser at vi har levert et viktig bidrag

Dette er tiende gang prisen deles ut. Den er blant de mest prestisjefylte utmerkelsene innen kulturturisme-industrien og har som mål å belønne prosjekter som utviser et særlig engasjement for bærekraft og kultur.

– Bare det å bli lagt merke til og nominert til denne prisen, i konkurranse med så mange andre sterke kandidater, er selvfølgelig veldig hyggelig. At vi deretter går av med seieren viser at vi har levert et viktig bidrag. Det er vi veldig stolte av, sier Wattne.