NTNUs kunstpris 2024 til Eva Margrethe Ballo

Verket som gir Eva Ballo kunstprisen er tekstilarbeidet “Nobelvägen”, som hun laget under koronapandemien.

Bilde av kunstner Eva Ballo.
Vinner av NTNUs kunstpris 2024, Eva Margrethe Ballo. Foto: Monica Anette Svorstøl

– Det er en veldig fin anerkjennelse, og jeg ble overrasket og kjempeglad over å få NTNUs kunstpris! Jeg håper at mange kommer og ser utstillingen og alle de fantastiske arbeidene som stilles ut på Trøndelag senter for samtidskunst (TSSK). Trøndelagsutstillingen er en utrolig fin inngang for alle folk til å se kunst, sier Eva Margrethe Ballo.

Lørdag 24. august åpnet Trøndelagsutstillingen 2024 på Trøndelag senter for samtidskunst, der NTNUs kunstpris deles ut. Årets pris går til kunstneren Eva Margrethe Ballo for kunstverket Nobelvägen. Prisen ble offentliggjort av dekan ved Fakultet for arkitektur og design Sara Brinch på vegne av NTNU.

NTNUs kunstpris skal bidra til å synliggjøre og fremme det viktige samspillet mellom universitetet og kunstmiljøene i Trondheim. Prisen er på 20.000 kroner og tildeles en kunstner som har utdannelse fra Kunstakademiet i Trondheim eller annen utdanning fra NTNU.

Verdig vinner kunstner Eva Ballo i midten sammen med juryleder for NTNUs kunstpris, Anne-Karin Furunes til venstre og dekan ved Fakultet for arkitektur og design, Sara Brinch til høyre. Foto: Monica Anette Svorstøl.

Kunstneren Eva Margrethe Ballo (1988) er født i Oslo og bor og arbeider i Trondheim. Hun har studert tekstilfag ved Kunsthøgskolen i Oslo og har en mastergrad fra Kunstakademiet i Trondheim, NTNU. Ballo arbeider med tegning, maleri og installasjon med hovedvekt på tekstil. Hun er interessert i hvordan språk, mønstre og farger kan brukes som motiv i bilder av landskaper og steder, i kombinasjon med tekstil og det stedsspesifikke. 

Myke minner som kan rulles sammen og tas med

Nobelvägen er en serie av tre madrasser som kunstneren laget under koronapandemien. Selv sier Eva Margrethe Ballo om verket i utstillingskatalogen:

Jeg har reist mye fram og tilbake mellom Norge og Sverige og hadde madrassene med meg på bussen, toget og på karantenehoteller. Selve Nobelvägen strekker seg fra nord til sør i Malmö. Den har fortau av keramiske fliser som skifter farger i regnvær, noen steder vokser det lindetrær og andre steder vokser det kastanjetrær. Kebabsjapper, brune barer og små krambuer dukker også opp langs veien. Jeg husker hvor rart det føltes å ha syklet nedover Nobelvägen en dag og så neste dag bli stoppet av forsvaret på Storlien eller på Svinesund uten å vite når man kunne få reise tilbake eller hjem igjen. Madrassene er på en måte myke minner som kan rulles sammen og tas med.

Vinnerverket Nobelvägen (2021-22), broderi og applikasjon på tekstil 100 cm x 190 cm. Blomstermotiv av lind er møysommelig brodert i et gjentagende mønster der kastanjene hviler som knapper i stoppen. Foto: Steinar Johansen.
Eva Margrethe Ballo foran Nobelvägen under åpningen av årets Trøndelagsutstilling. Foto: Monica Anette Svorstøl

Årets jury og begrunnelse

Juryen for NTNUs kunstpris består av en representant fra Kunstakademiet i Trondheim (KIT), NTNU og en representant fra Trøndelagsutstillingens jury. I år var det professor Anne-Karin Furunes fra KiT og juryrepresentant Daniel Vincent Hansen. Juryen formidler at flere av verkene i årets utstilling inviterer oss inn i rike univers og gir oss spennende innblikk i ulike kunstnerskap.

Her er deres begrunnelse for valg av årets prisvinner:

NTNUs kunstpris går til et verk som tar oss med på en raus reise og omslutter oss med sin tilstedeværelse. Det transporterer oss til en vanskelig tid, uten å studere den direkte. I stedet finner vi en lengsel etter et mål som en gang lå enda lenger unna enn det gjør i dag.

Verkets form er også tydelig påvirket av stedet det forteller om, og leder oss mot alle de utallige historiene som har passert oss i periferien. Den litt slitte overflaten viser den reisen også verket har vært gjennom, og står i sterk kontrast til stedet som kunstneren har opphøyet til noe helt unikt. Et sted som fortsatt fylles av regn og støv og alt som faller fra oven, og blant alt dette, disse drømmene, som et ekko av en kropp. Verket forteller om et sted noen har drømt om under reiser og isolasjon, et svevende øyeblikk mellom tilstander.

Kunstverket Nobelvägen som ble lagd under koronaepidemien, hviler med et kroppslig nærvær i gallerirommet. Et verk som også kan få oss til å tenke på dagens nyhetsbilder der desperate folk er på flukt, med det aller nødvendigste; en sammenrullet madrass. Kunstneren har også en historie om en reise der grensene var stengt, men der kunstverket i seg selv har blitt en vakker kjærlighetserklæring til minnet om et sted. Det representerer både et nærvær og et fravær på samme tid. Blomstermotiv av lind er møysommelig brodert i et gjentagende mønster der kastanjene hviler som knapper i stoppen. Kunstneren sier selv at: «Madrassen er på en måte myke minner som kan rulles sammen og tas med». 

Vi ønsker med dette å gratulere Eva Margrethe Ballo med NTNUs kunstpris 2024!

Om Trøndelagsutstillingen

Trøndelagsutstillingen presenterer i år en unik innsikt i samtidens strømninger på kunstfeltet. Utstillingen samler et mangfold av kunstpraksiser og uttrykksmåter i en bred mønstring av norske kunstnere som feirer et utsnitt av hva vårt rike kunstliv i Trøndelag har å by på. Med første gjennomføring i 1977 har utstillingen en lang tradisjon som fortsetter å markere sin posisjon og relevans 48 år etter. Som én av fem landsdelsutstillinger i Norge er Trøndelagsutstillingen en juryert utstilling basert på åpen innsendelse av billedkunst der alle kunstnere med en tilknytning til Trøndelag kan søke om å få delta. I år søkte totalt 223 kunstnere, og juryen har valgt ut 25 kunstverk av 21 kunstnere. Trøndelagsutstillingen er en årlig landsdelsutstilling for billedkunst og arrangeres av Trøndelag Bildende Kunstnere (TBK) og administreres av Trøndelag Senter for Samtidskunst (TSSK). Trøndelagsutstillingen 2024 åpner for publikum lørdag 24. august.  
Trøndelagsutstillingen 2024 vises hos:
24. august – 29. september | Trøndelag senter for samtidskunst i Trondheim
19. oktober – 16. november | Kunstmuseet Nord Trøndelag i Namsos