Etter siste Påfyll har vi grubla på, og får nå hjelp til å svare på spørsmål som: Har du tenkt på at hjernen krymper fra vi er 20 til vi er 80 år?
Det er vel liten vist i å leve uten hjernen? Når hjernen eldes så går ting saktere og vi reagerer langsommere, hva er det som skjer? Hjernen eldes egentlig i et sakte tempo om en sammenligner med resten av kroppen der ting går mye raskere, hvorfor det?
Har du tenkt på?
Hva skjer fysisk i kroppen når vi aldres? Hvorfor lever vi lengre i dag, enn før? Hvor gamle kan vi bli, rent biologisk? Hvor lenge er det ideelt å leve?
Vi grubler og vi får fire smarte til å hjelpe oss med noen av svarene. Ja for vi har flere spørsmål: Vi lurer blant annet på hvilke mekanismer som styrer aldring?
Hvorfor eldes mennesker og dyr forskjellig, er det noe å hente i forskningen der? Hvor mye har gener å si og kjønn? Hva med lykke og mental helse? Har det noe å si for hvor lenge man føler seg ung og hvor lenge man lever?
Mandag 28. april er det igjen kvelds, med nytt fra forskningsprosjekt og forskningskunnskap.
Disse skal bidra med kunnskapspåfyll:
![]() | Nicolai Tell beskriver seg som fremtids- og teknologioptimist, humanist og nevrolog. Livsprosjekt er å bli 150 år gammel og det vil vi gjerne høre mer om. |
![]() | Yngve Müller Seljeseth, er overlege og spesialist i indremedisin og geriatri ved Ålesund sykehus. Han svarer ut alle spørsmålene vi har om hva som skjer med kroppen når vi eldes og livskvalitet. Har du tenkt på hvorfor sykdommer eller tilstander er så komplekse og vanskelige å behandle for eldre? Yngve tipser om grep hver og en av oss kan ta for en god alderdom og hjernehelse. |
![]() | Vi får med oss en av NTNU sine forskere som ser nøyere på det biologiske fra vitenskapen på temaet liv og alder. |
![]() | Astrid Overaa forteller om livet. Ålesund bys kjære kulturformidler og artist har blant annet blitt tildelt kulturprisen 2024 av kultur- og folkehelseutvalet i Møre og Romsdal fylkeskommune. Astrid vil heller leve livet og nyte nuet enn å leve evig. |
Samtalevert Bjørn Vatne er i gang med å forberede spørsmål som strekkes langt inn i kropp og hode til langt oppover i biologien. Sammen får vi her presentert påfyll av kunnskap som kan krydre en hver diskusjon videre utover våren.
Påfyll blir til i samarbeid mellom NTNU, Ålesund kommune, Helse Møre og Romsdal HF, SINTEF, Møreforsking og Atlanterhavsparken.
Et programråd finner forskere og andre som kan formidle på samfunnsaktuelle tema. Temaer fra i fjor var om kunstig intelligens, maten i framtida, utenforskap og samfunnsikkerhet.
Du møter oss i foajeen på Parken kulturhus. April-utgaven skjeri i koordinering og kompaniskap med arrangementet The North West.
Mer om billetter som legges og praktiske fakta finner du på arrangementetsiden til Påfyll.