En uke med NTNU-kunst i Trondheim

Kunstfag er en viktig del av NTNUs egenart og identitet og kommende uke blir kunsten godt synlig i Trondheim sentrum. Da inviterer NTNU til Artistic Research Week 2024, et prosjekt som viser frem bredden og verdien av NTNUs kunstneriske virksomhet i kulturbyen Trondheim.

Illustrasjonsbilde av programkomité og deltakere, ARW.
Representanter fra prosjekter og programkomiteen gleder seg til en uke med kunst i Trondheim! Fra venstre: Prosjektdeltakere Mari Sanden, Margarita Torrijos, alle fra Kunstdakademiet i Trondheim (KiT), og fra programkomiteen, Anja Johansen (Universitetsbiblioteket), Michael Duch (Institutt for musikk) og Jacob Jessen (KiT). Foto: Bruce Andrew Sampson/NTNU.

NTNU Artistic Research Week 2024 (ARW) inviterer alle interesserte til å oppleve et utvalg av NTNU-kunst i perioden 21.-26. oktober. Formidlingen skjer gjennom ulike aktiviteter som foredrag, debatter, konserter og utstillinger og foregår i både på campus og i arenaer i Trondheim sentrum, som Cinemateket og Litteraturhuset i Trondheim, Olavshallen, Dokkhuset Scene og Galleri KiT, Kunstakademiet.

Se hele det mangfoldige programmet her

– Formålet med NTNU Artistic Research Week 2024 (ARW) er å løfte fram kunstmiljøene, skape oppmerksomhet rundt kunst og å vise fram hvordan det forskes både på, i og gjennom kunsten ved NTNU, sier prosjektleder for NTNU Artistic Research Week 2024 og professor ved Institutt for musikk, Michael Duch. Han håper at initiativet kan gi en bedre forståelse for hvordan kunstfagene ved NTNU kan bidra med sine erfaringer og metoder, både i og utenfor universitetet. Han får støtte fra Jacob Jessen, instituttleder ved Kunstakademiet i Trondheim, som sier at et viktig utgangspunkt for ARW er ønsket om mer tverrfaglig samarbeid, både på tvers av NTNU og eksternt i byen.

– Kanskje noen spør seg hva NTNU har med kunst å gjøre? ARW skal vise frem noe av det som faktisk foregår og hvordan NTNU bidrar viktig kompetanse som bidrar til utviklingen av kunst- og kulturfeltet, sier Jacob Jessen.

NTNUs satsing på kunst

Prosjektet NTNU Artistic Research Week 2024 er støttet av NTNUs kunstforum, som er opptatt av kunstens rolle i NTNU. NTNU er et breddeuniversitet som rommer mange skapende og utøvende kunstfag innen utdanning og forskning. Dette inkluderer arkitektur, design, film, visuell kunst, musikk, dans og ulike former for scenekunst.  Kunstnerisk virksomhet er en av NTNUs kjerneoppgaver og kunstfagene er en viktig del av NTNUs egenart og identitet. NTNUs strategi Kunnskap for en bedre verden har en egen kunststrategi som vektlegger utvikling av fremragende kunstmiljøer, styrking av det kunstneriske utviklingsarbeidet og samspill mellom teknologi, vitenskap og samfunn. 

Kunstnerisk virksomhet beskriver aktiviteten til de skapende og utøvende kunstfagene ved NTNU, og utgjør ofte det meste av forsknings- og utviklingsarbeidet (FoU) til de som er ansatt på kunstnerisk grunnlag. Kunstnerisk utviklingsarbeid viser til forskningsdelen av denne aktiviteten. 

NTNUs kunstforum har utgangspunkt i NTNUs kunststrategi og jobber blant annet med bedre rammevilkår for utvikling av kunstmiljøene, tverrfaglige samarbeid og synliggjøring av kunstnerisk utviklingsarbeid – i tett samarbeid med aktuelle fagmiljø.

Portrett av Toril Hernes
Toril A. Nagelhus Hernes, prorektor for nyskaping og leder for NTNUs kunstforum. Foto: Thomas Høstad/NTNU.

Toril A. Nagelhus Hernes, prorektor for nyskaping, er leder av NTNUs kunstforum. Hun forteller at de nylig har delt ut midler gjennom NTNUs egne støtteordning for kunstnerisk utviklingsarbeid, der NTNU Artistic Research Week 2024 er ett av prosjektene som har fått midler gjennom denne ordningen.

– Kunstnerisk utviklingsarbeid og kunstneriske metoder er helt nødvendig for å løse framtidas samfunnsutfordringer. NTNU Artistic Research Week 2024 viser hva det er mulig å få til når kunstmiljøene ved NTNU samarbeider på tvers. Dette er svært inspirerende, og jeg oppfordrer alle som er opptatt av kunst og kunstens rolle i Trondheim til å besøke arrangementet, sier Toril A. Nagelhus Hernes.

Du kan høre mer om NTNUs kunstforum og NTNUs satsing på kunst onsdag 23. oktober kl. 19:00 på Cinemateket, i arrangementet Kunst for en bedre verden? Her deltar Toril A. Nagelhus Hernes i en samtale med Michael Duch. Denne kvelden vil også KORO vil fortelle om kunstprosjektet «NTNU Campussamling» og du kan få oppleve Alpaca Ensemble, et samtidsmusikkensemble med NTNU ansatte.

Økt synlighet for NTNUs kunst i Trondheim   

Et sentralt tema for NTNU Artistic Research Week er NTNUs rolle i kulturbyen Trondheim.

– NTNU spiller en svært viktig rolle i kunst- og kulturbyen Trondheim med tanke på bidragene fra ansatte og studenter. NTNU bidrar til å gi Trondheim et svært rikt og sammensatt kunst og kulturliv, ikke minst når det gjelder en såpass høy internasjonal kvalitet som kulturlivet her har i dag.

Samtidig ser Duch og Jessen at det kan være interessant å se på muligheter for mer strukturelt samarbeid mellom NTNU, aktører i kulturfeltet og kommunen.

– NTNU og Trondheim som by er svært viktige for hverandre, men noen ganger kan det oppleves litt som om det kjøres parallelle løp hvor det hadde vært mer hensiktsmessig å samhandle, sier Duch.

Jessen og Duch håper at ARW kan bidra til å gi NTNUs kunstfag mer synlighet for byens kunst- og kulturinteresserte. og at dette på lenger sikt kan gi nye konkrete samarbeid mellom aktører og initiativer i byen og på NTNU.

 – Vi håper at økt synlighet kan gi nye konkrete samarbeid mellom aktører og initiativer i byen og på NTNU på litt lengre sikt. Og at det kan gjøre Trondheim til en enda bedre kunst og kulturby å bo, jobbe og studere i, sier de to på vegne av programkomiteen for NTNU Artistic Reseach Week 2024.

Fire NTNU-prosjekt om kunstnerisk utviklingsarbeid

NTNU Artistic Research Week 2024 har gitt støtte til fire prosjekter i programmet som alle er knyttet til kunstnerisk utviklingsarbeid, se programsiden for detaljer for hvert prosjekt.
Playing Future Narratives
og Artistic Research Forum Expanded viser frem arbeider fra stipendiater ved Kunstakademiet i eksperimenterende formater i Galleri KiT, i perioden 22-26. oktober, Eiras kiosk er solo-prosjektet til fiolinist og kunststipendiat Eira Bjørnstad Foss i Olavshallen og du klan oppleve flere konserter Alpaca Ensemble, som består av NTNU-ansatte i løpet av uka.

– Sammen utgjør de mye av den bredden NTNUs kunstmiljø står for og som vi er stolte av å vise frem. Jeg håper at mange får anledning til å oppleve dette, sier Michael Duch.

NTNUs kompetanse for en bedre kulturby

Illustasjonsbilde, arrangementet «NTNUs kunstkompetanse- for en bedre kulturby». Foto: Sondre Siversen/ NTNU.


NTNUs rolle for Trondheim som kunst- og kulturby settes eksplisitt på agendaen i arrangementet NTNUs kunstkompetanse – for en bedre kulturby.  Her inviterer satsingsområdet NTNU Fellesskap, NTNU Artistic Research Week 2024 og Litteraturhuset i Trondheim til en panelsamtale om hva som er de beste løsningene for samarbeid- slik at byens befolkning kan få mest mulig ut av å delta i det fantastiske kultur- og kunstmiljøet i Trondheim.

Ett av temaene er hvordan kunstnerisk utviklingsarbeid, altså forskningsdelen av NTNUs kunstneriske virksomhet, kan bidra i utviklingen av Trondheim som kulturby, et tema direktør for NTNUs satsingsområde Fellesskap, Karoline Daugstad syns er særlig viktig å gi synlighet.

– NTNU fellesskap skal bidra til et levedyktig demokrati som ivaretar fellesskapets beste, styrker tillit og samhold på tvers av ulike grupper, og reduserer utenforskap og polarisering. For å oppnå dette er tverrfaglig forskning og samhandling et viktig virkemiddel sier Daugstad, som mener at NTNUs kunstneriske virksomhet er sentralt i dette.

– De kunstfaglige miljøene på NTNU er viktige for tverrfaglig samhandling og kan bidra med metoder, perspektiver – og ikke minst sin kritiske rolle, sier Daugstad. Hun håper at samtalen på Litteraturhuset kan gi noen konkrete innspill til gode løsninger for samarbeid.

– NTNU har som en sentral samfunnsaktør i byen et ansvar for å spre kunnskap og for å være til stede i bybildet. Vi er helt avhengig av samspill og dialog med ulike forskningsmiljøer, forvaltningsaktører, organisasjonsliv og ikke minst innbyggere i Trondheim for å sikre at vi fanger opp aktuelle problemstillinger og at vår forskning kan bidra til løsninger, sier Karoline Daugstad.