Mulighetens messe

30.000 kvadratmeter og 530 utstillere. Denne uka har en av verdens største fiskerimesser, Nor-Fishing, vært holdt i Trondheim. Et dekket bord av muligheter for både studenter, forskere og andre å være med på.

Standbilde fra NTNUs stand på Nor-Fishing.
Mange spennende møter på stand: Her møter (fra venstre) Frithjof Haugland Tangen og Alexandra Neyts NTNU-studentene Susanne Hellesø, Maria Sunnset, Kristine Trøgstad og Andrea Knutsen. Foto: Eva Hilde Murvold

Siden 1960 har Nor-Fishing vært et nasjonalt og internasjonalt møtested for fiskerinæringen, og er i dag en av verdens ledende messer for fiskeriteknologi.

Totalt var 739 studenter innom Nor-Fishing i år.   

Bjørn Egil Asbjørnslett, direktør for NTNUs satsingsområde Hav og Kyst, snakker seg gjerne varm om verdien av å være til stede på messen. 

– Det er veldig viktig å benytte møteplass som denne messen. For oss ved NTNU er det uvurderlig at vi faktisk har en slik messe i Trondheim. Det er en unik mulighet til å vise hva vi kan by på her, og ikke minst en sjanse til å møte næringen, poengterer Hav og Kyst-direktøren.

Forskningstorg og foredrag

Direktør for NTNU Hav og Kyst, Bjørn Egil Asbjørnslett i samtale med Snorre Jamtøy Løvstrand, student ved Høgskolen i Innlandet på NTNUs stand på Nor-Fishing.
Direktør for NTNU Hav og Kyst, Bjørn Egil Asbjørnslett i samtale med Snorre Jamtøy Løvstrand, student ved Høgskolen i Innlandet på NTNUs stand på Nor-Fishing. Foto: Eva Hilde Murvold

NTNU har som alltid vært på plass med egen stand på Forskningstorget på Nor-Fishing. I år var åtte aktører representert på torget, noe som er nesten en halvering fra fjorårets Aqua Nor.

– Det er synd at ikke flere FoU-aktører bruker denne muligheten. Vi må vise frem det vi er gode til og samtidig bidra til en felles forståelse om utfordringene vi har, understreker Asbjørnslett.

Han er uansett glad for at et stort team av både NTNU-ansatte og studenter i løpet av de tre messedagene har vært i sving på ulikt vis.

Foruten mange som har stått på stand, har Forskningstorget lagt til rette for oppdateringer på forskning og utviklings-innsats til fiskerinæringen, gjennom presentasjoner av relevante prosjekter og resultater.

Flere NTNU-ere har fortalt om sine prosjekter på Forskningstorgets scene på miniseminarer, blant annet Janna Cropotova fra Institutt for biologiske fag ved NTNU i Ålesund som lot publikum få et dypdykk om restråstoff av atlantisk makrell.

Studentdag

Deltakerne på Student Camp fikk et eget areal på messen hvor de jobbet med sine caser.
Deltakerne på Student Camp fikk et eget areal på messen hvor de jobbet med sine caser. Foto: Eva Hilde Murvold

Tradisjon tro var studenter fra alle studieretninger invitert til nettverksbygging i faglige og sosiale rammer på siste dag av messen.

– Nor-Fishing gir et godt innblikk i mulighetene som finnes for oss, sier NTNU-studentene Susanne Hellesø, Maria Sunnset, Kristine Trøgstad og Andrea Knudsen.

De benyttet Studentdagen på Nor-Fishing til en runde på messeområdet i og rundt Trondheim Spektrum.

– Vi er alltid på utkikk etter folk, og har derfor registrert oss som studentvennlig bedrift her på messen, forklarer Anne Bente Skjellum, kommunikasjonsansvarlig hos Vard, ett av landets største verft med base i Ålesund.

Skjellum syntes det var ekstra hyggelig at også videregåendeelever stoppet hos dem på standen i hall D.

Vard-representant snakker med videregående elever på Nor-Fishing stand
Det Ålesund-baserte skipsverftet Vard var en av bedriftene som registrerte seg som studentvennlig bedrift på årets Nor-Fishing. Det bidro til noen ekstra besøkende på standen. Her møter kommunikasjonsansvarlig i Vard, Anne Bente Skjellum førsteklasseelever fra entreprenørlinjen ved Thora Storm videregående, Emil Tamang og Christian V. P. Gustavsen. Foto: Eva Hilde Murvold

– Vi har akkurat startet på videregående og er elever på entreprenørskapslinja ved Thora Storm videregående skole i Trondheim. Vi skal utvikle en forretningside, og er her for å få ideer og kanskje skaffe oss noen kontakter vi kan jobbe med, forteller Emil Tamang og Christian V. P. Gustavsen, godt fornøyd med verfts-praten.

Pris til innovative studenter

Gruppebilde av deltakerne på studentcamp 2024 på Nor-Fishing.
12 deltakere jobbet i fire grupper med studenter fra ulike universiteter og studier gjennom tre dager. Foto: Live Oftedahl

En av de siste postene på programmet på årets Nor-Fishing var prisutdeling for beste pitch på årets Student Camp. Campen var organisert at Brohode Havbruk og NCE Aquatech Cluster og invitasjonen til å delta hadde på forhånd gått bredt ut til studenter i hele landet.

– Studentene har jobbet med caser, gitt av bedrifter som deltar som veiledere, forteller Ellie Johansen fra NCE Aquatech Cluster.

I år var temaet «More Food from the Oceans».

Gruppebilde vinnere og jury på studentcamp Nor-Fishing 2024
Vinnerne av årets studentcamp sammen med juryen. Fra venstre: Jurymedlem Heide Glørstad Nielsen – Frøya Kommune, studentteamet: Sigurd Nash Reksen, Hanna Sannes og Fahim Anwar – PhD ved NTNU, og jurymedlemmene Franck Norbeck – Ungt Entreprenørskap og Fredrik Christensen – Blått Kompetansesenter. Foto: Alexandra Neyts

Etter over tre dager med intens jobbing ble gruppen bestående av Sigurd Nash Reksen (bachelor biologi, NTNU), Hanna Sannes (master biologi, UiB) og Fahim Anwar (PhD International Business, NTNU) enstemmig valgt av juryen som vinnere av årets Student Camp.

Gruppens svar på sin case: «For å bedre regulere både fiskeri og akvakultur, må vi tette kunnskapshull. Ved å samle inn og live-streame data fra forskjellige sensorer til en sentral hub tilgjengelig for alle, kan vi unngå overfiske og beskytte gyteområder.»

Vinnergruppen mottok en pris på 10.000 kroner, gitt av Stiftelsen Nor-Fishing.