For første gang: Kvinner i alle roller på disputas i marin teknikk

– Kvinner er fremdeles underrepresentert både som forskere og stipendiater i ingeniørvitenskapelige emner og ellers i de marine næringene. Derfor er det en milepæl med en disputas hvor alle roller er fylt av kvinner, sier Erin Bachynski-Polić.

Rent kvinnepanel på disputas i marin teknikk. Fra venstre: Førsteopponent Julie Lundquist - John Hopkins University, biveileder Lene Eliassen - Equinor, hovedveileder Erin Bachynski-Polić - NTNU, Irene Rivera-Arreba - selve kandidaten, andreopponent Charlotte Obhrai - Equinor og administrator Marilena Greco - NTNU Foto: Ole Martin Wold

This article is also available in English.

Hun er professor i marine konstruksjoner ved Institutt for marin teknikk ved NTNU, har en stor portefølje av forskning på flytende havvind og har veiledet doktorgradsstipendiat Irene Rivera-Arreba som forsvarte avhandlingen sin mot to kvinnelige opponenter fredag.

Kvalifikasjon teller mest

Erin Bachynski-Polić, professor på Institutt for marin teknikk og hovedveileder for Irene Rivera-Arreba og flere andre stipendiater i havvind. Foto: Ole Martin Wold

– Det er opponentenes kvalifikasjoner som teller og ikke kjønn. Men det var ekstra stas da vi fikk to veldig meriterte kvinner til å vurdere Irenes avhandling, sier Bachynski-Polić.

På Institutt for marin teknikk er andelen kvinnelige lønnede stipendiater 27 prosent. Totalt på Fakultet for ingeniørvitenskap er kvinneandelen for lønnede stipendiater 35 prosent med 125 kvinnelige og 235 mannlige stipendiater.

Rivera-Arrebas avhandling undersøker ulike vindmodeller for flytende havvind, både modeller for enkeltstående turbiner og turbiner i større vindparker.

Irene Rivera-Arreba forsvarer avhandlingen om flytende havvind. Foto: Ole Martin Wold

– Forskningen er viktig for å kunne beregne den beste strukturen for vindturbiner, blant annet for å kunne gjøre flytende havvind mer kostnadseffektivt, sier Rivera-Arreba.

Mangfold gir trivsel og perspektiv

Det norske arbeidsmarkedet er fremdeles veldig kjønnssegregert. Mangel på mangfold kan være en hemsko for utvikling.

– Vi trenger gode ingeniører og forskere av alle kjønn i alle bransjer. Mangfold er viktig for å få frem ulike perspektiver og løsninger, blant annet innenfor fornybar energi og det grønne skiftet som rett og slett er en ny industriell revolusjon som skal skje i dette århundret. Ulike studier viser at mangfoldige arbeidsplasser både gir bedre trivsel og høyere inntjening, sier Bachynski-Polić.

Rivera-Arreba disputerte fredag den 9. august 2024.