NTNU var medarrangør for Forsvarskonferansen 2023 som ble gjennomført på Scandic Hell. Nordisk samarbeid i en NATO-ramme var tema for årets konferanse med nærmere 400 deltakere fra både forsvaret, politikk, næringsliv og akademia.
Hensikten med konferansen er å synliggjøre de utfordringer og muligheter som dagens sikkerhets- og forsvarspolitiske situasjon gir for samfunn, næringsliv og forsvar. Hvordan krigen i Ukraina påvirker oss og hva et svensk/finsk NATO-medlemskap vil innebære.
- En viktig arena å delta på
Over 50 studenter og ansatte fra en rekke av NTNUs ulike fagmiljø deltok på konferansen både med stands, som innledere og tilhørere.
- For oss er det viktig å representere studentinnovasjnonen på en arena hvor avansert og presis teknolgi står i høysetet, sier Simen Flåtter Flo som leder studentprosjektet Propulse.
- Vi utvikler forskningsraketter med systemer som berører nærmest alle ingeniørfelt, og da er det naturlig nok aspekter ved prosjektene våre som er relevant å heve fram på en konferanse som dette, sier han.
I oktober er det klart for oppskyting av Propulse sin største og nyeste rakett, Bifrost. Oppskytingen skal gjennomføres i Portugal.
- Vi deltar for å bli bedre kjent med andre droneinteresserte, og ønsker å lære mer om hvordan vi kan bruke kunnskapen vår til å hjelpe Norge i en forsvarssammenheng, sier Hans Betil Olsson i Ascend NTNU.
- For NTNU og SIMLab er det viktig å delta for å vise aktørene i forsvarssektoren hvordan vår kunnskap og forskning, utviklet gjennom 16 år med SFI-senter, kan bidra i en forsvarssammenheng, sier Rannveig Marie Færgestad. Hun er stipendiat ved SIMLab og Institutt for konstruksjonsteknikk på NTNU.
- På SIMLab forsker vi på hvordan ulike materialer og strukturer oppfører seg under ekstreme belastninger, som eksplosjoner, skudd og kollisjoner, og bruker eksperimentelle tester og numeriske simuleringer for å utvikle tryggere løsninger til alt fra bygninger, biler og gassledninger til romfartøy, sier hun.
Sikkerhet og beredskap blir et av NTNUs tematiske satsningsområder fra 2024. I tillegg starter NTNU også opp med treårig flyingeniørutdanning fra høsten 2024.
Påmelding for 2024
Årets forsvarskonferanse var tidlig fulltegnet og det var flere som ble for sent ute til å få plass. Neste års konferanse blir 19. september 2024 på Scandic Hell. Påmeldingen er åpnet slik at det allerede nå er mulig å sikre seg plass.
Også i 2024 blir det et begrenset antall gratis deltakerplasser for studenter.