Spør en forsker: Hvorfor er det et sølvfarget belegg på innsida av pakker?

I dette blogginnlegget svarer postdoktor Vegar Ottesen ved Institutt for kjemisk prosessteknologi på et spørsmål om belegg på innsida av plast innsendt til bloggen.

Et bilde av en pose peanutter, som viser en sølvfarget innside.

Dette er et blogginnlegg. Det gir uttrykk for skribentens mening.

Skrevet av
En mann
Vegar Ottesen Postdoktor

Send gjerne ditt spørsmål til en forsker, du også!

Spørsmål

Mye plast (kaffeposer, kjekspakker, osv.) har et sølvfarget belegg på innsida, noe som visstnok gjør det umulig å resirkulere. Hvorfor er dette belegget her? Er det bakteriedrepende? Er det strengt tatt nødvendig å ha det der? Det er litt trist å måtte kaste denne plasten i restavfallet.

Svar

Normalt er slike belegg et tynt aluminiumslag dekket med plast (polyetylen, typisk). Aluminium brukes fordi det beskytter maten som er pakket inn fra lys og oksygen. Aluminium er en særdeles god oksygenbarriere, selv når laget er veldig tynt. Det er også lett, og ganske enkelt å jobbe med. Dermed er det et naturlig valg i innpakking. Dessverre er laget så tynt at resirkulering blir vanskelig, som innsender påpeker.

Sølv og kobber brukes ofte som antibakterielle lag. Aluminium i innpakking er gjerne mellom flere lag (med papp og plast) og ikke i direkte kontakt med mat/drikken. Aluminium brukes da ikke for å redusere bakterievekst eller drepe bakterier.