– Man skulle tro det var enkelt å sikre jevnt varmtvann i dusjen i en blokk, forteller Terje Wenaas, universitetslektor ved NTNU – institutt for energi- og prosessteknikk.
– Men når vannet er koblet sammen med fjernvarme kreves et ganske komplisert system. I verste fall kan man fryse i ene sekundet og bli skoldet i det neste.
Oversetter abstrakte tegninger
For at studentene skal lære om kontrollsystemene og enklere forstå abstrakte tekniske tegninger, bygger Wenaas en rigg der tegningen er oversatt til faktiske rør og måleinstrumenter. Her måles blant annet trykk og temperatur, og forskjellige data vises på små displayer. Studentene vil også kunne koble seg opp og programmere via forskjellige komponenter.
Studentene får praksiserfaring
– Som faglærer på bachelorstudiet i VVS synes jeg det er morsomt å bygge systemet de skal holde på med, sier Wenaas.
Han forteller at studentene får opplæring i hvordan de kan koble sammen rør for å få dem tette. Ikke fordi de skal bli rørleggere, forteller han, men for at det skal bli enklere å kommunisere med rørleggere etterpå.
Demonstrasjon av en læringsaktivitet om å lage tette rør
Riggen blir ferdig nærmere sommeren, forteller Wenaas.
– Det rørtekniske går fort. Instrumentering og regulering er det som tar lengst tid.
Riggen vil vi brukt blant annet i undervisning ved det 3-årige bachelorprogrammet Maskiningeniør, på studieretning VVS. Gjennom bruk av tappevannsriggen skal studentene forstå et rørteknisk anlegg, både strømningsteknisk og varmeteknisk. De vil lære seg regulerings- og instrumenteringsteknikk.
Samarbeid med Trondheim kommune
Initiativet til tappevannsriggen startet med en ekstern henvendelse.
– Vi begynte å lage første versjon av denne riggen fordi Trondheim kommune hadde noen problemer med å styre fjernvarmesystemet sitt. De ville passe på at tappevannstemperaturen i kommunale boliger ikke skulle svinge så mye.