Når andreklassinger møter plastavfall

Om hva som kan skje når plastforskere drar på besøk til en andreklasse for å dele kunnskap

plastsøppel i en kasse, barnehender. foto
Barna er interesserte og nysgjerrige på å lære mer. Foto: Francesca Verones og Martin Dorber.

Dette er et blogginnlegg. Det gir uttrykk for skribentens mening.

Skrevet av
en mann
Martin Dorber Seniorforsker

Vi besøkte en andreklasse i Trondheim for å fortelle om plastens miljøpåvirkninger. Vi snakket om hvordan plast blir laget, hvor mye som kastes, og hva som skjer med plasten som ikke blir håndtert riktig.

person ved tavle i klasserom. foto
Francesca Verones ved tavla. Foto: Martin Dorber

Barna var veldig engasjerte og raske til å finne alle tingene som er laget av plast i klasserommet sitt. Det var mange og forskjellige ting, alt fra laminert papir, poser og T-skjorter, bokser og penner, til vannflasker og stoler.

Har noen av disse tingene plast i seg, tro? Foto: Francesca Verones og Martin Dorber.

Barna ble overrasket

Vi hadde samlet en boks med plastavfall fra kystområdet i Mausund, en øy utenfor Trondheimsfjorden, hvor det finnes mye plast. Barna likte å grave gjennom avfallet og virket overrasket over å se mangfoldet av plastgjenstander, alt fra fiskeliner til flaskehetter, smokker, plastposer og leker.

Det var rett og slett imponerende hvor mye barna allerede visste om hvordan plast påvirker livet i havet. Vi snakket om sammenfiltring og at organismer kan få plast i kroppen, og vi delte erfaringer og bilder fra et forskningsopphold på Hawaii.

plastsøppel i en kasse, barnehender. foto
Stort mangfold blant avfallet vi fant ved Trondheimsfjorden. foto: Martin Dorber og Francesca Verones

…og barna overrasket oss

Barna hadde også veldig gode ideer til hvordan man kan redusere plastproblemet! Alt i alt var dette et besøk som gjorde oss håpefulle for fremtiden.

Til tross for det store problemet med plast i dag, virker den yngste generasjonen å være svært bevisst på problemene og er klar over løsninger. De er interesserte og nysgjerrige på å lære mer. Hvis vi kan sette alle løsningene ut i praksis de kommende årene, vil dette definitivt hjelpe med å løse det globale plastproblemet en gang for alle!

Dette blogginnlegget ble først publisert på IndEcol-bloggen (på engelsk).

Om forfatterne:

person. foto

Francesca Verones er professor ved NTNU – institutt for energi- og prosessteknologi og Program for industriell økologi, og leder ATLANTIS-prosjektet som er støttet av det europeiske forskningsrådet (ERC) under EUs Horizon 2020-rammeprogram.

pesron. foto

Martin Dorber er seniorforsker ved NTNU – institutt for energi- og prosessteknologi og Program for industriell økologi, og er også tilknytte ATLANTIS-prosjektet.