Før sommeren inviterte vi ved NTNU – institutt for energi- og prosessteknikk til demonstrasjon av fjernstyrt lab («remote lab») med CO2-varmepumpe for oppvarming av bolig. Invitasjonen gikk spesielt ut til personer som jobber med å drifte og følge opp energisystemer i bygninger, styringssystemer for bygninger og lignende.
Målet med fjernstyring av lab er å tilby et alternativ for studenter som er forhindret til å møte opp eller for internasjonale studenter som ikke har et lignende laboratorium på sitt studiested. På denne måten blir det lettere å samarbeide og skape muligheter for de som ikke kan komme fysisk til laboratoriet.
– Jeg fikk lyst til å begynne som student på Gløshaugen igjen, sa Mikael Arntsen, prosessingeniør og prosjektleder i Skala Fabrikk etter at han hadde besøkt oss. Det var en veldig hyggelig tilbakemelding.
Også video er viktig for fjernstyring av laboratoriet
Fordi selve opplevelsen av lab med CO2-varmepumpe og oppvarmingssystem er veldig fysisk, er det viktig å ha videooppkobling gjennom Zoom eller Teams i tillegg. Fysisk opplevelse for et sånt laboratorium innebærer at man må lytte til kompressoren etter at man har startet den. Hvis man sitter et annet sted er det vanskelig å vite at anlegget faktisk er på ved bare å trykke på startknappen. Likevel, for de som er erfarne finnes det løsning på dette også. Da kan man se over grafene i loggen og se på endringer som kompressoreffekt og trykkdifferanse.
Det var i forbindelse med Erasmus-prosjektet RE-OPEN vi åpnet lab for besøkende, for å vise hvordan den kan fjernstyres og hvordan har vi utviklet opplegget. Andre partnere i det aktuelle prosjektet har gjort noe lignende, men på andre typer av anlegg. For anlegget som er vist her er det vi i fagmiljøet fra institutt for energi- og prosessteknikk (EPT) ved NTNU som har utviklet anlegget med de fysiske komponenter og elementer for måling.
Selve CO2-varmepumpen er fra Cadio, mens det vannbårne anlegget er utviklet av oss. All logging og kobling av signaler til programmet LabVIEW er også gjort av fagmiljøet fra EPT. For å få et mer oversiktlig grensesnitt i LabVIEW har vi engasjert Flow Design Bureau. Til slutt, for å få mulighet til fjernstyring, har vi samarbeidet med NTNU IT.
- Se også: Energi og innemiljø – forskningsområde ved NTNU – institutt for energi- og prosessteknikk
Om
Natasa Nord er professor ved NTNU – institutt for energi- og prosessteknikk