Hopp til toppområde Hopp til innholdet Hopp til bunnområde
Tekststørrelsetips

PC: Press ned CTRL og klikk på + (pluss) for å forstørre eller - (minus) for å forminske.

MAC: Press ned CMD og klikk på + (pluss) for å forstørre eller - (minus) for å forminske.

NTNU Nyheter
      • Nyheter
      • Blogg
      • Ytring
      • Pressekontakter
      Hjem Redefinert campussamling, men fortsatt med ambisjoner

      Redefinert campussamling, men fortsatt med ambisjoner

      NTNU har sammen med Statsbygg nylig levert alternativer for hvordan NTNUs campussamling kan gjennomføres på en rimeligere måte. Kunnskapsdepartementet bestilte rapporten som ble levert 25. mai. Ett av alternativene er 4 milliarder lavere enn rammen for det opprinnelige prosjektet, og gir NTNU et grunnlag å jobbe videre med.

      Gløshaugen. Foto: Lars Børseth/NTNU
      Skrevet av Hanna Maria JonesPublisert: 10. juni 2022

      NTNU har sammen med Statsbygg nylig levert alternativer for hvordan NTNUs campussamling kan gjennomføres på en rimeligere måte. Kunnskapsdepartementet bestilte rapporten som ble levert 25. mai. Ett av alternativene er 4 milliarder lavere enn rammen for det opprinnelige prosjektet, og gir NTNU et grunnlag å jobbe videre med. 

      Uendret ambisjon, men avhengig av finansiering 

      Rektor ved NTNU, Anne Borg, sier de nye alternativene er vurdert opp mot de opprinnelige målsettingene for campussamlingen. I hvilken grad NTNU når målsettingene, er avhengig av hvilken ramme som bevilges.  

      Nå er det opp til regjeringen hva som skjer videre. NTNU har sammen med Statsbygg levert på bestillingen fra forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe. Prisen på det mest omfattende alternativet som nå er utredet er 4 milliarder kroner lavere enn rammen på 12 milliarder for det opprinnelige prosjektet.   

      Ikke uten omkostninger 

      I hovedsak er det tilbygg, ombygging og rokkering av fagmiljø på selve Gløshaugen som er tatt ut av prosjektet samt magasinene til Vitenskapsmuseet. Antallet kvadratmeter som skal erstatte Dragvoll er som før. Kostnadene er kuttet ved å gå for nybygg fremfor ombygging, og ved å ta i bruk byggetomter uten bebyggelse fra før, og hvor geotekniske forhold og reguleringsrisiko er kjent. I tillegg er antallet kvadratmeter som skal bygges betydelig lavere, fordi deler av prosjektet er tatt ut. Alternativene er laget slik at de ikke hindrer at disse delene kan realiseres senere. 

      De nye alternativene gir mindre mulighet til å utløse den samfunnsøkonomiske nytten av prosjektet, påpeker rektor. 

      -For oss er hovedformålet med campussamlingen å samle fagmiljøene og oppgradere undervisningslokalene. NTNU har et unikt utgangspunkt. Vi er et breddeuniversitet med teknisk naturvitenskapelig hovedprofil, og med sterke profesjonsutdanninger. Når de forskjellige fagmiljøene flyttes sammen, får de bedre forutsetninger for å samhandle på tvers av fag, og finne nye innfallsvinkler og løsninger på sammensatte samfunnsbehov. 

      -Samling er spesielt viktig for studentene. Hovedgrepet er å legge bedre til rette for utdanning med studentene i sentrum, der de deltar aktivt i undervisningen og har mulighet til å velge fag og samarbeide på tvers. Gårsdagens campus er ikke tilrettelagt for morgendagens utdanning. 

      Rektor mener imidlertid at det minst nedskalerte alternativet, som i rapporten kalles alternativ 2, gir NTNU et grunnlag å jobbe videre med. NTNUs styre tilråder sterkt at det videre arbeid med campussamling bygger på dette alternativet. 

      Størst mulig merverdi for investeringen 

      Det er også gjort en vurdering av kostnadene for det opprinnelige prosjektet. Ved å bruke et utvalg av de samme forutsetningene og premissene for kostnadsberegning som i de nye alternativene, er vurderingen at det opprinnelige prosjektet kunne vært gjennomført med en kostnadsramme på omtrent 10 milliarder. Dette er 2 milliarder lavere enn prosjektkostnaden slik det så ut i februar, og i vedlegg 8 til rapporten omtales det ytterligere muligheter for kostnadsreduksjon. 

      Rektor er glad for at reduksjon av kostnader til det opprinnelige prosjektet er vurdert.  

      -Det er viktig for NTNU at pengene går til funksjonalitet for kjerneoppgavene. Vi ønsker å jobbe tett med Kunnskapsdepartementet i videre prosjektutvikling, for å sikre at vi får mest mulig igjen for investeringen.

      Alternativ 2 for campussamling

      Alternativ 2 i rapporten er det alternativet som legger best til rette for at NTNU kan videreutvikle campus i tråd med opprinnelige planer, i takt med samfunnsutviklingen og endringene innen utdanning, forskning, innovasjon, kunstnerisk virksomhet og kunnskapsformidling.   Alternativet samler HumSam sentralt på Gløshaugen. Dette vil bidra til god synlighet av fagmiljøene fra Dragvoll og øke potensialet for samhandling mellom humaniora og samfunnsvitenskap og de teknologiske og naturvitenskapelige fagmiljøene.   Samling av fremtidsrettede læringsarealer sentralt på platået er et annet viktig grep for å kunne bygge tverrfaglig kompetanse, særlig for studentene. Det er også i tråd med ambisjonen i de to største utviklingsprosjektene innen utdanning ved NTNU: Fremtidens HumSam-studier og Fremtidens teknologistudier. NTNU har erfaring med at studenter velger nye fagkombinasjoner når de kan velge mellom flere fag på samme sted, for eksempel valgte samfunnsøkonomstudentene flere IKT-fag da de flyttet til Gløshaugen området.   Alternativet samler Institutt for musikk og Kunstakademiet, og gir mulighet for kortere avstand mellom kunstnerisk virksomhet og resten av NTNUs fagmiljø i Trondheim. NTNU har en unik kraft i koblingen mellom kunst, musikk og teknologi. Utbygging av området bak Studentersamfundet gir dessuten mulighet for sambruk og økt samhandling mellom Studentersamfundet og NTNU. Dette er særlig aktuelt for de utøvende kunstneriske fagene ved NTNU, og vil kunne bidra til økt synlighet, aktivitet, åpenhet og formidling i et område hvor universitetet virkelig kan møte byen.   Den sentrale plasseringen av HumSam innebærer flytting av innovasjonstunge naturvitenskapelige fag, i tett integrasjon med SINTEF og andre partnere. Alternativet gir dermed mulighet for å samle institutt for materialteknologi og legger til rette for ny forskningsinfrastruktur for naturvitenskap med utadrettede funksjoner som også kan brukes i formidling.  Alternativ 2 bidrar i tillegg til å samle økonomi og innovasjonsmiljøene ved NTNU, noe som gir et stort potensial for tett integrasjon mellom studentaktivitet og innovasjonsaktiviteter. Det senker terskelen for å få et fremtidig innovasjonssenter tett integrert med NTNU.  Disse grepene kan bidra til å styrke langsiktig samarbeid med etablert næringsliv og offentlig sektor. Et viktig mål for NTNU er å bidra til å bedre arbeidslivets omstillingsevne, og å øke antall innovasjoner, kommersialiseringer og nyetableringer fra ansatte og studenter. 
      Stikkord: Campussamling
      Publisert 10. juni 2022 kl. 13:11

      Relaterte innlegg

      Tegning av hvordan bygget til Institutt for musikk skal bli.
      Campusutvikling

      NTNUs anbefaling om plassering av Institutt for musikk og Institutt for kunst- og medievitenskap

      Bilde av dei tre kuratorene.
      Campusutvikling

      Campussamling gir nytt og omfattande kunstprosjekt på NTNU

      Illustrasjonsbilde av campus på Gløshaugen sett i fugleperspektiv
      Campusutvikling

      Campussamling har fått grønt lys

      NTNU Nyheter
      • Om NTNU Nyheter
      • Kontakt oss
      • Nyheter
      • Blogg
      • Ytringer
      • NTNU hovedside
      Bygget av Smart Media AS
      /
      Personvernerklæring
      /
      Etiske retningslinjer
      /
      Tilgjengelighetserklæring